Ország-világ

2015.03.29. 15:33

Ferenc pápa: a keresztények válasszák az alázat útját a világiasság helyett

A megaláztatások és szenvedések közepette is embertársait szerető Jézus példájáról beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai.

Ferenc pápa homíliájában úgy fogalmazott, hogy a megalázott, kigúnyolt, megkínzott, halálra ítélt Jézus megmutatta, milyen legyen a keresztények "életstílusa", amelyet az alázatnak kell meghatároznia az élet legapróbb pillanataiban is. Ezzel ellentétes a világiasság, a hiúság, büszkeség, a sikerre törekvés - mondta az egyházfő. "Nincsen más út mint az alázat, de nincsen alázat megaláztatás nélkül" - fogalmazott.

A pápa emlékeztetett azokra, akik teljes csendben élnek, lemondva önmagukról is azért, hogy másokat szolgáljanak, mivel beteg rokonukat ápolják vagy a hajléktalanoknak segítenek. Azokra, akiket hitükért diszkriminálnak és üldöznek, valamint a hitükért életükkel fizető keresztényekre, akiket mai mártíroknak nevezett.
A Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző virágvasárnapi szentmise a fákkal és növényekkel díszített római Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta az olajfa- és pálmafaágakat. A olajfaágak a délolasz Puglia tartományból érkeztek, a Ferenc pápa által is kézben tartott fonott pálmalevél az északnyugat-olaszországi Liguriából. Az obeliszktől az egyházfő, bíborosok és püspökök a Szent Péter bazilika lépcsősoránál felállított szabadtéri oltárig vonultak. A misén többek között lengyelül imádkoztak az egyházért, indonéz nyelven a fiatalokért, kínaiul azokért, akik az igazságot keresik, szuahéli nyelven a szegényekért és szenvedőkért.

A katolikus egyház virágvasárnap ünnepli az Ifjúsági Világnapot. A római Szent Péter teret az olasz egyházmegyékből érkezett fiatalok lepték el. A Vatikán adatai szerint hetvenezer ember volt a téren.

Virágvasárnappal megkezdődtek a húsvéti szent hét szertartásai. Ferenc pápa nagycsütörtökön a római Rebibbia börtönben idézi fel a lábmosás szertartását, péntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap délben Urbi et Orbi áldását adja a Szent Péter téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában