Ország-világ

2014.11.02. 10:24

Megnyitották a szavazóhelyiségeket Romániában

Államfőt választ az ország a következő ötéves időszakra.

Helyi idő szerint reggel hét órakor - magyar idő szerint 6-kor - kinyitottak a szavazóhelyiségek vasárnap mintegy 18,3 millió román állampolgár számára, hogy megválasszák az ország államfőjét a következő ötéves időszakra.

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 16-án második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Belföldön 18 500, külföldön pedig csaknem 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát azonban a hatóságok is ennek többszörösére, 2-3 millióra becsülik.

A kiegyensúlyozottnak ígérkező verseny és a külföldön élő választók hagyományosan alacsony részvétele közepette kizárható, hogy valamelyik jelölt már az első fordulóban összegyűjtse a megválasztásához szükséges több mint 9 millió szavazatot. Az államfői tisztség sorsát így várhatóan a második forduló dönti majd el.

A közvélemény-kutatások egybehangzóan azt jósolják, hogy november 16-án Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje fog megmérkőzni a következő ötéves államelnöki mandátumért. Mivel mindkét politikusnak saját pártján kívüli támogatásra is szüksége van még ehhez, az első fordulónak fontos politikai tétje van azon jelöltek számára is, akik távol állnak attól, hogy bekerülhessenek a második fordulóba, mert az ő szavazótáboruk döntheti majd el, ki lesz Románia következő elnöke.

A két magyar jelölt is - Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje - azzal bátorítja részvételre a magyarságot, hogy a rájuk adott voksok mutatják majd meg a közösség erejét, és kölcsönöz politikai súlyt a magyar érdekek képviseletéhez.

A romániai elnökválasztáson hat közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában