Ország-világ

2014.11.04. 20:13

Ismét a jobbközép erők alakíthatnak kormányt Lettországban

Az eddigi miniszterelnököt, a jobbközép koalíciót vezető Laimdota Straujumát kérte fel az ismételt kormányalakításra kedden a lett elnök. Andris Berzins államfő lépése valójában csupán formaság volt, mivel a Straujuma vezette koalíció határozott fölénnyel nyerte meg az egy hónappal ezelőtt, október 4-én megrendezett parlamenti választásokat, és 61 mandátumot szerzett a 100 fős rigai törvényhozásban.

 A 63 éves Straujuma - a balti állam első női miniszterelnöke - idén januárban lépett hivatalba. Elődje, Valdis Dombrovskis és kormánya 2013 végén lemondott, politikai felelősséget vállalva azért, mert 54 ember vesztette életét egy épülő rigai bevásárlóközpont tetejének beomlásakor.


Straujuma Egység Blokkján kívül a koalícióban a Nemzeti Szövetség, valamint a Zöldek és Földművesek Szövetsége vesz részt. Az októberi voksoláson - a 2011-es parlamenti választásokhoz hasonlóan - egyébként az orosz ajkú kisebbség pártja, a Harmónia Központ szerezte a legtöbb voksot az egyes pártok közül. Azonban a Harmónia Központtal sem három éve, sem idén nem volt hajlandó koalícióra lépni egy másik párt sem.


Egyesek attól tartottak a voksolás előtt, hogy a Harmónia Központ megerősödhet, de a párt végül hét százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint 2011-ben. A lett választási kampányban meghatározó téma volt az ukrán válság, és megfigyelők szerint sokan Moszkva magatartása miatt pártoltak el az orosz ajkúak pártjától. Lettországban jelentős, több százezres orosz kisebbség él, és egyes lett körökben félelmet keltett, hogy Moszkva az orosz ajkúak védelmét hangoztatta az ukrán válság kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában