Ország-világ

2014.11.04. 14:40

Decembertől elmondja a hentes, miből áll a szalámi

December 13-tól életbe lép egy európai uniós rendelet, melynek értelmében teljesen megváltoznak majd az élelmiszerek címkéi.


Az egyik nagy változás, hogy az élelmiszer-adalékanyagokat és -enzimeket az adott csoport nevével kell megjelölni, saját nevükkel vagy adott esetben E-számukkal kiegészítve. Így sűrűn találkozhatnak majd olyanokkal, hogy ˝térfogatnövelő szer˝, ˝hajtógáz˝ vagy ˝habosító szer˝ - írja a borsonline.hu.

Ezentúl azt is külön ki kell emelni, ha egy adott ételben valamilyen allergén anyag lehet. Ez az előrecsomagolt áruknál nem is jelenthet bajt, de felmerül a kérdés: mi van akkor, ha a hentespultnál csak egy darabka kolbászt kérünk? Mivel a nem előrecsomagolt termékekre is érvényes lesz a szabályozás, a henteseknek is kötelező a teljeskörű tájékoztatás, igaz, csak azoknak, akik a digitális mérleggel nem tudják a vonalkód mellett az összetevőket is kinyomtatni.

Nekik is több lehetőségük van: elmondhatják a fogyasztónak, hogy hol tájékozódhat az allergénekről a vásárlás előtt; a vásárló kérésére szóban tájékoztathatják őket; megmutathatják az adott termék leírását a vevőnek - olvasható a cikkben.

2016. december 13-ig türelmi időt kap minden vállalkozás, hogy átálljon az újfajta címkékre.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik