Nagy Zabálók

2010.08.11. 17:38

Ami legyőzte a hegykői töltött káposztát

Hegykőn a Tornácos étterem magasra tette a mércét, nem csak magának, a környék vendéglátóinak is.

Ha már megszerettük Hegykőt a Tízforrás Fesztivál igényes kulturális kínálata miatt, gondoltuk teszünk egy próbát a fertőparti faluban, s megnézzük, a gasztronómia terén is kifinomult-e a felhozatal. Hegykőn a Tornácos étterem magasra tette a mércét, nem csak magának, a környék vendéglátóinak is.

Besorolás - Tornácos étterem, Hegykő; kategória: II. osztályú étterem

Szombaton ebédidőben a szinte tele a Tornácos virágokkal díszített terasza, de még jut hely kétfős csapatunknak egy tiszta, fehér-zöldbe öltöztetett asztalnál. Pincérünk elegáns és készséges, nem húzza a száját (s a végén nem is számolja fel), amikor ital gyanánt sofőrünk sima csapvizet rendel. Az étlapra sem panaszkodhatunk, bőséges a választék: a levesek között még könnyedén döntünk, aztán összecsap az agy és a gyomor, mi legyen a főfogás? Viaskodik a fertői harcsa és a hegykői töltött káposzta, s még a szürkemarhára is rákacsint a szem, ahogy játszanak a szűzérmék is. Végül a nagybajszú állat, és a sertés győz: a hal mellett egy plusz érv szól, a salátabárban láttunk harcsafiléhez remekül illő burgonyasalátát (500 forint).

A fokhagymakrémleves zöldfűszeres zsemlekockával (490 forint) annyira krémes, amennyire kell, s nem spóroltak a fokhagymával sem, a leves egyetlen hibája, hogy a pirított zsemlekockákon érezni, nem frissen készültek. A fertőparti tejszínes zöldségleves kapros húsgombóccal (590 forint) tökéletes lenne, húsgombóc nélkül. A leves nagyszerű állagú, a reszelt zöldségektől és a tejszíntől tökéletes sűrűségű, dominál a sárgarépa és a gomba, de egyik sem tolakodó. A húsgombóc ellenben íztelen, kapornak pedig nyomát sem érezni.

Lássuk a győzteseket, jöjjenek, akik legyőzték a szürkemarhát és a hegykői töltött káposztát! A roston sült szűzérmék tejszínes gombaraguval, snidlinges házi galuskával (1690 forint) még akkor is jó választás, ha a hús nem száraz, de íztelen. Mindezért azonban kárpótol a tökéletes gombamártás valamint az ötletes és friss snidlinges galuska.



A roston sült fertői harcsafilére - bazsalikomos paradicsommal füstölt sajttal gratinírozva hegykői rakott burgonyával (1750 forint) - sem lehet rossz szavunk. A tálalás látványos, a hal kiváló, mindössze a paradicsomra olvadt füstölt sajt fogyasztható nehezen, marad is a tál szélén a kissé vastagra szelt piros zöldségből. A hegykői rakott krumpli jellegzetességre, hogy hús nélkül készül, de a hiány nem zavaró, sőt köretként kiválóan illik a halhoz.

Az elfogyasztott leves és főétel bőséges, de nem hagyjuk a desszertet sem, délben még erőt gyűjtünk, mielőtt nekivágunk a fertőrákosi kőfejtőnek. Kérésünkre a pincér sima túrós palacsintát (480 forint/2 darab) szolgál fel, a töltelék kissé forró, s a porcukor sok. A túrógombóc barack raguval (490 forint) finom, igaz a ragu nem több, mint apróra szeletelt konzerv őszibarack.

A Tornácosban nem a falusi vendéglátás hagyományait követik, annál sokkal többet, változatosabb, üdítőbb képet kínál és nyújt az étterem.

Étterem értékelése

Konyha: kisebb hiányosságok, néhány íztelen étel 7 (értékelés 1-10-ig).

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): pazar választék, hangulatos hely 8 (1-10-ig).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!