Sok hal elpusztult reggelre a Malom-ági Lajtában

Tömegével pusztultak el a halak tegnap reggelre a Malom-ági Lajtában. A folyó alsó szakaszán, a Lajta-kifolyásnál hevert számos haltetem a mederben és a parton. Egyelőre nem tudni ennek az okát.

Méhes Ákos

Egyelőre rejtély, mitől pusztult el rengeteg hal tegnap reggelre virradóra a Malom-ági Lajtában. „Biztos, hogy valamilyen mérgezés történt. Talán valamilyen szennyvizet engedhettek a folyóba" – találgatott egy horgász tegnap délelőtt a Malom-ági csatorna partján, a Lajta-kifolyás mellett, a Vízpart utcánál. Itt volt látható a jele ugyanis a tömeges halpusztulásnak. Mindkét parton legalább száz, zömében kisebb termetű kopoltyús teteme hevert a vízben vagy akadt fenn a parti növényzetben. Akadt köztük több méretes példány is. A horgászok szerint ennél jóval nagyobb lehet a kár, több száz hal is elpusztulhatott, ám azokat már elvitte a víz.

A horgászok is megdöbbenve szembesültek a halpusztulással. Szerintük valamilyen mérgezés okozhatta - mondja Bochdalovszky László. Rengeteg haltetem hevert a Malom-ági Lajtában tegnap reggel.

A horgászok is megdöbbenve szembesültek a halpusztulással. Szerintük valamilyen mérgezés okozhatta – mondja Bochdalovszky László. Rengeteg haltetem hevert a Malom-ági Lajtában tegnap reggel.

„Úgy tűnik, a méreg inkább csak a kisebb halakat pusztította el. Most is látni élve maradt példányokat úszni a víz közepén, de egyáltalán nem harapnak. Ebből is látszik, hogy valami nincs rendben" – vélekedett a parton horgászó férfi.


„Elképzelni sem tudjuk, mi történhetett. Mi is reggel értesültünk a halpusztulásról" – mondta el a Kisalföldnek Bochdalovszky László, a Mofém Horgászegyesület tagja, aki az egyesületen belül felügyeli a Malom-ági Lajtát. Az év eleje óta tartozik a Mofém Horgászegyesület vizei közé ez a Lajta-ág. Sokan, főként idősebbek ülnek itt ki a partra, hiszen könnyen megközelíthető a belvároshoz közeli folyó. Mint megtudtuk: nagyon sokféle hal van a Lajta-ágban. Az egyesület egyelőre nem tudja, melyik szakaszon történhetett a mérgezés. A folyó többi részén nem találtak haltetemeket, bár a Kórház utcai szakaszról is érkezett erről bejelentés.


Az önkormányzatnál is értesültek a halpusztulásról, a hivatal munkatársai kimentek a helyszínre, majd értesítették az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

 

Nem ez volt az első eset


Úgy tudjuk, az elmúlt években előfordult már néhány alkalommal halpusztulás a Malom-ági Lajtán. Akkor a Malomszeren lévő termálvízbefolyásnál észleltek habzást, majd ezután találtak elpusztult halakat. Ezúttal azonban ezen a szakaszon nem volt nyoma elhullásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!