Lóháton szelte át a Kárpát-medencét

Hédervárra is ellátogatott Petraskó Tamás Tibor, aki a pozsonyi csata emlékére lóháton zarándokolt közel 900 kilométert. Június 9-én indult Vereckéről és mára már be is fejezte a közel egy hónapos túráját.

Horváthné Csizmadia Dóra

– Azért vágtam bele ebbe a túrába, hogy kijelöljek egy újabb történelmi zarándokutat – mondta el Petraskó Tamás Tibor, a túra főszervezője. – A történelmi Magyarország legkeletibb pontját kötjük össze a legnyugatibbal, a Vereckei-hágót a Dévényi-kapuval, azért, hogy emlékezzünk az 1111 éve történt pozsonyi csatára. Úgy gondolom, hogy a dicső elődökre emlékezni mindig feladata az embernek.


Petraskó Tamás mindennap átlagosan 30 kilométert tett meg lóháton, nap mint nap más-más településen megszállva. Túrája alatt nagyon sokan csatlakoztak hozzá, lóháton, kerékpárral vagy gyalogosan. 

Közel 900 kilométeres a teljes táv, amit megtettem – tette hozzá a zarándok. – A túra végére kijelöltünk egy újabb zarándokutat, amely felkerül a térképre és a jövőben bárki megjárhatja akár az egészet, akár egy részét.


Végiglátogattam Győr-Moson-Sopron megyében is azokat a kultikus helyeket, ahol őseink történelmet írtak. A zarándokutak lényege éppen az, hogy hosszabb-rövidebb időre kiszakadjunk a hétköznapok stresszes világából, megnyugodjunk és elmélkedjünk életünk értelméről. Ez az átszellemülés látszott mindig azokon is, akik csatlakoztak hozzám az út alatt. A teljes távot egyedül tettem meg, hiszen sajnos nagyon kevés olyan ember van, aki egy hónapra el tud szakadni otthonról. Vereckéről heten indultunk el, aztán voltunk ennél többen és kevesebben is. 


Petraskó Tamás Tibor nem először vág bele ilyen zarándoklatba, számos túrát csinált már végig élete során. – Nyugdíjasként, 65 évesen már rutinos zarándoknak számítok – tette hozzá. – Persze ezekre a túrákra rendesen fel kell készülni. Fizikailag ugyanis nem is annyira nehéz, mint lelkileg. Az egyik legemlékezetesebb hasonló utat 1996-ban szerveztük a honfoglalás 1100 éves évfordulójára. Akkor 4500 kilométert tettünk meg többedmagammal az Uráltól egészen Budapestig. Követtük a honfoglalók útvonalát. Felejthetetlen volt.

 

Petraskó Tamás mindennap átlagosan 30 kilométert tett meg lóháton, nap mint nap más-más településen megszállva." border="0" class="kepkeret" data-id="2809035" src="/wp-content/uploads/2018/07/5506888_2.jpg?verz=1531441194" style="width:380" title="

Petraskó Tamás mindennap átlagosan 30 kilométert tett meg lóháton, nap mint nap más-más településen megszállva." />

Petraskó Tamás mindennap átlagosan 30 kilométert tett meg lóháton, nap mint nap más-más településen megszállva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!