Hoppon maradhatnak az utasok: van nemzetközi jegypénztár, de nincs mindennap nyitva Hegyeshalomban

A korábbi évektől eltérően Hegyeshalomban már nincs mindennap nyitva a nemzetközi vasúti jegypénztár. Marad az elővétel - másutt.

kisalfold.hu

Ausztria felé a Győr–Mosonmagyaróvár–Bécs vasútvonalon az utolsó hazai állomás Hegyeshalom. Van nemzetközi jegypénztára, de az nem mindennap van nyitva, pedig a forgalmas állomásról indulnak vonatok Bécs és Pozsony irányába is.


Megkeresésünkre a MÁV-tól azt a választ kaptuk, hogy „a munkaerőpiaci helyzethez igazodva van csak lehetőségük Hegyeshalom állomáson kiszámítható, az utasok igényeinek megfelelő nyitvatartást biztosítani". Magyarán nincs rá emberük. Az aktuális nyitvatartásról a vasúttársaság honlapján is tájékozódhatunk. Itt felhívják a figyelmet azokra a napokra, amikor szünetel a nemzetközimenetjegy-kiadás.

Móró Nikolett és Bánkuti Péter Budapest irányába váltott menetjegyet Hegyeshalomban. Ők akkor érkeztek, amikor nyitva volt a jegypénztár.

Sokan vásárolnak már interneten vagy telefonos applikáción keresztül menetjegyet. Ez belföldi utazáskor jól működik. Viszont Hegyeshalom és Ausztria között jelenleg csak teljes árú, úgynevezett NRT-jegyet értékesít a MÁV, amit egyelőre interneten keresztül még nem lehet megvásárolni. 


A környékről rengetegen ingáznak vonattal Ausztriába. Sokaknak okoz fejtörést, ha éppen nincsen nyitva akkor a jegypénztár, amikor ők utaznának. Belföldön ilyenkor megvásárolhatják a jegyeket a vonaton a kalauztól. Viszont Ausztria felé erre jóval kevesebb lehetőség van. A MÁV az elővételes jegyvásárlást javasolja a Hegyeshalomból induló utasoknak. 


A nemzetközi NRT-jegy négy napig érvényes. Ez időn belül bármikor megkezdhető az utazás. A vonatokon pedig csak a határig van mód jegyváltásra. Az osztrák szakaszon az ÖBB jegyvizsgálója külön díjat számol fel a jegykiállításért.


Az Ausztriába ingázók már megszokták, hogy Mosonmagyaróváron mindennap van jegypénztár. Mások inkább „előremennek" autóval a 10 kilométerre lévő Miklóshalmáig (Nickelsdorf), ahol nonstop jegyhez juthatnak az állomás automatájából. Az ingázók közül mások már Ausztriában váltják meg oda-vissza menetjegyeiket, szintén az ÖBB jegyautomatáinak egyikéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!