Isten éltessen, Rubina!

Míg egyéves korában még kimondott néhány szót, mára egyáltalán nem tud beszélni, sőt, járni sem a mosonmagyaróvári Lencse Napsugár Rubina. Az agysorvadásban szenvedő kislányt ma köszöntik 13. születésnapján. Alapítványunk egy speciális fürdető beszerzéséhez járult hozzá ajándékként.

Mészely Réka

Kilenc éve ismertem meg a Lencse családot. Már akkor is ámulatba ejtett mindaz, amit a szülők megtesznek az akkor négyéves, agysorvadásban szenvedő kislányért. Lencse Napsugár Rubina egyéves korában még kimondott néhány szót. Első találkozásunkkor viszont már egyáltalán nem tudott beszélni, sőt, járni sem. A házaspár akkor még reménykedett, hogy javítani tudnak speciális terápiákkal a gyermekük állapotán.


Mivel Rubina már akkor huszonnégy órás felügyeletet igényelt, az édesanya, Molnár Erzsébet nem is tudott munkát vállalni mellette. Ugyanakkor a kezelések és gyógyszerek is jelentős összegbe kerültek. Öt éve a család elveszítette a tetőt a feje fölül, hiszen az otthonukat elárverezték. A svájcifrank-hitel csapdájából máig nem tudtak kikeveredni. Nem elég, hogy egykori lakásuk után még ma is vonják a törlesztőrészletet, költözniük is kellett (jelenleg a nagyszülőknél laknak egy szobában). Közben meg a lányka állapota is egyre romlik...

Agysorvadása miatt sem járni, sem beszélni nem tud Rubina, akinek ma ünneplik a 13. születésnapját.

– Rubina tízéves koráig csak bébiételeket fogyasztott, azonban állapota miatt három éve már gyomorszondán keresztül etetjük. Így is csak 22 kilogramm a súlya. Gégemetszés miatt a váladékot a torkáról speciális eszközzel kell leszívni. Az oxigénellátását is gép segítségével tudjuk biztosítani. A gyógyszeres ellátása még támogatással is több tízezer forint – meséli az édesanya. 


A házaspár ugyanakkor igyekszik a lehető legtöbbet megadni egyetlen gyermekének. Az édesapa, Lencse Gábor főállása mellett alkalmi munkákat is vállal ehhez. 


– A lányunkat úgy kezeljük, mintha egészséges lenne. Háromóránként etetjük, beszélgetünk vele, ápoljuk, védjük. Ő az életünk kincse. Éheztünk nem egyszer, nem kétszer, csak hogy neki mindent biztosítani tudjunk – fűzi hozzá az apuka. 


Az apró, de tulajdonképpen tehetetlen testbe zárt kamasz lány ellátásához további speciális eszközök szükségesek. Jelenleg a fürdetése jelent nehézséget. Ehhez egy betegemelő liftet szeretnének vásárolni. A kétmillió forintos eszköz beszerzése kilencvenszázalékos támogatással is hatalmas teher lenne számukra. Ezért a Kisalföld alapítványa segítő jobbot nyújtott Lencsééknek, és hozzájárultunk a különleges fürdető megvásárlásához 200 ezer forinttal. Hogy az eszközt üzembe tudják helyezni, a fürdőszobát is át kell alakítaniuk. Ez szintén jelentős összeg. Aki alapanyaggal tudna segíteni, a 30/417-2561-es telefonszámon tudja elérni a családot. 


Rubina egyébként ma tölti be 13. életévét. Innen is boldog születésnapot kívánunk neki! A különleges napra egyébként már hetek óta készül a család, hogy felejthetetlen élménnyel tudjanak mosolyt csalni a lányka arcára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!