A méhek fáznak, a méhészek aggódnak

Pongrác, Szervác, Bonifác nem kedvezett az idei akácméztermésnek. A méhészek aggódnak a hideg idő miatt. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mosonmagyaróvári Szervezetének elnökét, Varga Tamás Imrét kérdeztük.

Kiss Anikó

A méhészeket aggodalommal tölti el a hideg időjárás, mert a méhek 14–15 Celsius-fok alatt nem jönnek ki a kaptárból, az akác pedig 20 fok alatt nem mézel. A 10 napos akácvirágzásnak a közepén vagyunk már – fogalmazott Varga Tamás Imre méhészeti szaktanácsadó.


A 2018-as őszi összesítés szerint 712 méhész 38.364 méhcsaládot tartott Győr-Moson-Sopron megyében. Ebből 10.979 a méhcsaládok száma Mosonmagyaróvár térségében.


– Az utóbbi években csökken a méhészettel foglalkozók és a méhcsaládok száma is, átlagosan 10 százalékkal. A méhészek mintegy 3–5 százaléka foglalkozik főállásban a méhészettel. Ez az országos tendencia. A többiek csak mellékkereset reményében dolgoznak méhekkel – tudtuk meg a méhészeti szaktanácsadótól.


A rossz idő az akácméz mennyiségével kapcsolatban aggodalomra ad okot. Az akácméz ugyanis a méhészetben a fokmérője egy sikeres vagy éppen sikertelen évnek. A profit ebben a fajtában van. Az akác virágzásának idejéből egy hét már eltelt. Egy méh 21 nap alatt fejlődik ki, majd 14 nap után repül ki először a kaptárból gyűjteni.

– A méhészet állandó alkalmazkodás az időjáráshoz és az aktuális problémákhoz. Aki gyorsabban reagálja le ezt, az sikeresebb lehet. A repcemézről már tudjuk, hogy a száraz tavasz és a hideg miatt a megszokottnál kevesebb lesz. Az akácméztermésre pedig idáig nem jók az előjelek. Négy portálon figyelem folyamatosan az időjárás-változásról az előrejelzéseket.

 

Varga Tamás Imre  méhészeti szaktanácsadó szerint a méhészet állandó alkalmazkodás az időjáráshoz és az aktuális problémákhoz.

Varga Tamás Imre méhészeti szaktanácsadó szerint a méhészet állandó alkalmazkodás az időjáráshoz és az aktuális problémákhoz.


A méheknek a megporzásban is fontos szerep jut, hiszen ha kevés a méh vagy rossz az idő, akkor terméscsökkenést is eredményezhet a növénytermesztésben. A szakember szerint a méhek a gyümölcsfák beporzását már elvégezték, a termés idén ettől nem lesz kevesebb. Akkor ugyanis még jobb volt az idő, amikor a gyümölcsfák virágoztak.


2018-ban a méhek védelmet kaptak az Európai Bizottságtól, vegyszereket tiltott be az EU. Hatályba lépett a rendelkezés, ami megtiltja a nikotinból származó peszticidek alkalmazását. Ez segítség a méhészeknek, azonban a korábbi használat miatt több év is eltelhet, mire kitisztul a talaj és az utódnövények – foglalta össze a szakember.


Dr. Nagy István agrárminiszter április 30-án, a méhek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten jelentette be, hogy hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére. Az agrártárca tervei szerint méhcsaládonként 500 forintos támogatási forma bevezetésével segítene a termelőknek, ennek azonban még kidolgozás alatt vannak a részletei. A méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan.

Méhek napjai


A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete pedig május 20-át jelölte meg a méhek világnapjának 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!