Sokan állnak tilosban a piacnál Mosonmagyaróváron

Csak az Iskola utcai önkormányzati területen több száz ingyenes helyen állhatnak meg az <br><br>autósok, és százhuszonhat fizetőparkoló is rendelkezésre áll. Mégis sokan parkolnak a tilosban a mosoni piackörnyékén.

Mészely Réka

„A mosoni kaotikus parkolással kapcsolatban a következőket tapasztalom: a rendészek már 1,5 éve egy kedves cédulát tesznek a tilosban parkoló autók szélvédőjére, figyelmeztetve az ingyenes parkolás lehetőségére (nincs bírság). Az ingyenes parkolóhoz vezető út nincs kellően kitáblázva. Ha az arra tévedő véletlenül megtalálja, forgalom- irányítás hiányában a Királydombon parkolók lezárják a bejáratot" – írta olvasónk.

Múlt szombaton reggel még viszonylag foghíjas volt az Iskola utcai ingyenes parkoló.

Múlt szombaton reggel még viszonylag foghíjas volt az Iskola utcai ingyenes parkoló.

Az olvasói felvetéssel megkerestük Tóth Lászlót,  a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetőjét. 


– Ha valaki nem talál ingyenes parkolóhelyet, az még nem jogosít fel arra, hogy a KRESZ-szabályok ellenében a tilosban álljon meg. A mosoni piac környékén 126 fizetős parkoló áll az autósok rendelkezésére. Munkatársaim akkor rónak ki pótdíjat, ha valaki érvénytelen jeggyel, bérlettel vagy jegy nélkül parkol ezeken a helyeken. Itt egyébként jellemzően kevés pótdíjat helyezünk ki – tudatta a parkolási csoport vezetője, akinek inkább az a tapasztalata, hogy aki ingyen akar megállni, az eleve nem választ fizetős parkolóhelyet. Sokkal inkább a „Megállni tilos!" tábla ellenében parkol le. Emiatt viszont piacnapokon, de főként szombat délelőttönként kaotikus állapotok uralkodnak az Ostermayer utca mindkét oldalán, a Munkácsy Mihály utcában. A Fürdő utca egyik oldalán fizetni kell a parkolásért, a másik oldalán nem szabad megállni. 


Fontos viszont, hogy az önkormányzat néhány éve megnyitotta Iskola utcai üres telkét, ahol szintén ingyenesen lehet várakozni autóval. Valóban nincs ez a lehetőség kitáblázva, de ezúton is felhívjuk rá a figyelmet. Ide behajtani a Soproni utca és a Királydomb felől lehet. Itt egyébként 300–500 autó is elfér, de jellemzően 50–60 parkol, piacosok és vásárlók egyaránt. 


Tóth László hozzátette: a kirótt pótdíjak száma felére csökkent az utóbbi években. 2012 óta az osztrák autósokon is be tudják hajtani, és néhány hónapja már a szlovákokon is. Aki szabálytalanul áll fizetőparkolóban, azt tizenháromszoros pótdíj megfizetésére kötelezheti a VÜF.


 Ha ezt sem fizetik be, 60 napon belül kiküldenek egy levelet az óraíj negyvenszereséről, ezt követően három-négy hónapon belül fizetési meghagyással ennek az összegnek – az illetékekkel, ügyvédi költségekkel megemelve – a többszörösét. A mosoni piacnál egyébként jelenleg 240 forintos az óradíj, melyet csütörtökön és szombaton reggel 8 és délután 2 óra között kell kifizetnünk.

Főként az Ostermayer utca terhelt piacnapokon, hiszen mindkét oldalán sűrűn állnak az autók, gyakran a megállni tilos tábla ellenére is.

Főként az Ostermayer utca terhelt piacnapokon, hiszen mindkét oldalán sűrűn állnak az autók, gyakran a megállni tilos tábla ellenére is.

Néha figyelmeztetnek, máskor büntetnek is


– Amikor az Iskola utcai parkolót megnyitották, akkor heteken, hónapokon keresztül tájékoztattuk az autósokat, szórólapon és személyesen is erről. Aki rendszeresen jár a piacra, az nagyon jól tudja, hiszen már több mint egy éve nyitva van – veszi át a szót Nagy Mihály, az önkormányzati rendészet vezetője. 


Elmondta: „A figyelmeztetéssel, bírságolással kapcsolatosan nem tudom, milyen tapasztalatai vannak az SMS-t írónak, hiszen ez az eljáró rendésznek a mérlegelési jogkörébe tartozik. Van olyan szituáció, amikor elég a figyelmeztetés és van, amikor szükség van a bírságkiszabásra, tehát nincs olyan, hogy kizárólag figyelmeztetnek."

Zárásként hozzátette: fő- ként a nyári időszakban szombatonként növekedik meg a forgalom a piac környékén, ami fennakadásokat okoz. A rendészek mellett a rendőrség és polgárőrség is megteszi a szükséges intézkedéseket.

Hulladékgyűjtés a piacnál

„Szélmalomharc a szemetelők ellen a mosoni piacon" címmel a Kisalföldben augusztus 11-én írtunk arról, hogy örökös munkát adnak a szemetelők a piacon a VÜF-nek. Korábban egy olvasónk kétségeinek adott hangot, hogy itt mindennap takarítanának. Tóth László ezzel kapcsolatosan elmondta, vasárnap kivételével mindennap dolgoznak munkatársai a rendért. De olyan gyorsan nem tudnak takarítani, mint ahogy a szemetelők eldobálják a hulladékot. A csoportvezető kiemelte: a takarítás előtt és után is készítenek felvételeket, azaz dokumentálják a munkát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!