DUNAREMETE - Ilyenek vagyunk: Ahol borral keresztelik legénnyé a puhabokat

„A múlt örökségét ápoló település tudja <br>a jövőjét is építeni. Ez motivált arra, hogy <br>bekapcsolódjunk a Kisalföld Ilyenek vagyunk kampányába" – hangsúlyozza Marovics Géza dunaremetei polgármester. Ezúttal Dunaremete mutatkozik be olvasóinknak.

„Ilyenek vagyunk..." kampányunk keretében a dunaremeteiek gyűjtötték össze mindazt, amire a legbüszkébbek és szívesen megmutatnák. A plakát üzenetein, mint megtudtuk Marovics Géza polgármestertől, Berta Istvánné nyugdíjas pedagógus és Fettikné Szabó Kriszta tanár ötletelt, majd a településvezető is kiegészítette a gyűjtést.

– A múlt örökségét, értékeit ápoló település tudja a jövőjét is építeni. Ez motivált arra, hogy bekapcsolódjunk a Kisalföld „Ilyenek vagyunk..." kampányába. Fontosnak tartjuk a hagyományaink őrzését. A plakáton egy humoros összefoglaló látható rólunk, és az külön előny, hogy mindezt megmutathatjuk a megyei napilap olvasói számára is – fogalmaz a polgármester, aki azt tervezi, hogy a falu hirdetőtábláján is tanulmányozhatják majd a helyiek és az odalátogatók az „Ilyenek vagyunk, dunaremeteiek" összeállítást.

A plakátról megtudható, hogy halászok, aranyászok, pásztorok éltek egykor itt az Öreg-Duna partján. A falu nevét – a monda szerint – a folyó árterében élő remetéről kapta. A polgármesteri hivatal előtt látható is egy remetét ábrázoló faszobor. A falut 1443-ban már oklevélben említik Remete néven, a Héderváry család birtokaként. A Duna 1954-ben elöntötte a községet, és az ár levonulta után ültetett körtefákból még néhány él – termésükből pálinka is készül. Hatalmas, majd 400 éves Dévény-Remete kövük a templomuk építésekor megmaradt, s azóta is őrzi a falu.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

A nagyobb méretért kattintson a képre!
Felnőttek, gyerekek kellemesen tölthetik el az időt a településen és környékén. Van itt étterem, horgásztó, mellette a Dodó vadfarm és a játszótér. A környéken kerékpárral vagy gyalogosan lehet kisebb-nagyobb túrákat tenni. A község határában a közel két évszázados kápolna mellett pihenhetnek meg az arra járók. 80 éves platánfákkal szegélyezett út vezet a hajóállomáshoz, ahol 2013-ban újból elindult a vízi forgalom. Komppal kelhetünk innen át Bősre. A környék korábbi legnagyobb kikötőjében, a hajóállomáson 2005-ben, az országban elsőként emléket állítottak a dunai hajósnak. A Honismereti és Faluvédő Egyesület gondoskodik a település szépítéséről, az ünnepélyek megtartásáról.

Dunaremetén ma is működik az ország talán legrégebbi és legismertebb legénycéhe. Címerére kötözve több száz szalag hirdeti a hagyomány továbbélését. Szenteste napján a fiatalok a Csendes éj remetei változatával köszöntik a helyieket. Az általános iskolások pedig mendikálni járnak, énekükkel köszöntik a megszületett Kisjézust. A legénycéh szintén énekkel emlékezik meg december 27-én az aprószentekről, s házról házra járva virgácsütésekkel kívánnak jó egészséget. Majd nagy mulatság közepette borral keresztelik legénnyé a puhabokat, azaz a kamasz fiúkat. A dunaremeteiek május közepén tartják búcsújukat és báljukat. Ehhez két fiatal, ketrecbe fogott tokos varjú is dukál, s a hagyományok szerint a jó hangulatért is ők felelnek.
Dunaremetén ma is működik az ország talán legrégebbi és legismertebb legénycéhe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!