28. üzenet

2021.07.12. 09:49

A hangya és a galamb

„Kerüld a rosszat és jót cselekedjél, és megmaradsz mindörökké.” (Zsoltárok könyve 37,27)

A hangya lement a patakhoz, hogy a szomjúságát csillapítsa. Jött egy hullám, elsodorta s majdnem el is merítette. A galamb ágat vitt csőrében, meglátta, hogy merül a hangya, s ledobta az ágat neki a patakba. A hangya ráült az ágra s megmenekült.

Nemsokára jött egy vadász és madárfogó hálót vetett a galambra. Már készült is a hálóját összecsapni, de a hangya felmászott a lábára s megcsípte: nyögött egy nagyot a vadász és a hálót elejtette. A galamb meg kirepült és messze szállott. (Tolsztoj)

Jótett helyébe jót várj! – tartja a népi mondás. Ha jót teszel, nem tudhatod, hogy mikor és hogyan fog az visszaköszönni, de nem is ez a lényeg. Jót nem a jutalomért tesszük, hanem azért, mert örömöt okozunk másnak, és ez egy egészségesen gondolkodó ember számára örömforrás. Az biztos, a jótett mindig jó gyümölcsöt érlel. Nem is kell mérlegelni, fontolgatni, hogy mikor és mi módon tedd a jót. Amikor csak teheted, segíts másokon és segíts magadon is! „Jézus azt mondta, hogy „senki sem jó, csak egy valaki, az Isten”. (Máté evangéliuma 19,17) Tehát a forrásból kell merítened. Jézus örömmel ad jóságot a szívedbe, ha szeretnéd. „Úgy tündököljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó tetteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Máté evangéliuma 5,16)

„Mert ahol irigység és civakodás van, ott háborúság és minden gonosz cselekedet is van. A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató. Az igazság gyümölcse pedig békességben vettetik azoknak, akik békességesen munkálkodnak.” (Jakab apostol levele 3,16–18)

Szerető barátod: Attila bácsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!