A BEFOLYÁS HATALMA

Címkék#lélek

Minden embert a reá jellemző légkör vesz körül.

"Mert Krisztus jó illata vagyunk Istennek, mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között; Ezeknek halál illata halálra; amazoknak pedig élet illata életre." (2. Korintusi levél 2,15-16)  

TAPASZTALAT

Sétáltunk egy parkban, velünk szembe jött egy dohányzó fiatalember. Elhaladt mellettünk és a cigarettafüstjét nekünk is be kellett szívni, bár nem akartuk. Hosszú időn keresztül éreztük a füstöt. Megfigyeltem, hogy már vagy száz méterre elment tőlünk, de még mindig érezhető volt a számunkra kellemetlen dohány szaga. Sokszor hallottam dohányzó emberektől, hogy senkinek semmi köze hozzá, hogy dohányoznak, mindenkinek joga van azt csinálni magával, amit akar. Ez csak részben igaz, hiszen Isten teremtményei vagyunk, tőle kaptuk az életet és az egészséget. Neki kell elszámolnunk vele. Persze valakit ez nem érdekel. Valamint arra sem gondolnak, akik ezt mondják, hogy csak addig a pontig nincs másnak köze az életünkhöz, amíg nem károsítják vagy rövidítjük meg vele mások életét. A tiszta levegő pedig közkincs, mindannyiunknak joga van hozzá. Hogy beszennyezzék mások számára a tiszta levegőt - ehhez már nincs j oguk. Pe rsze tudom, hogy mindez nem érdekli a dohányzás rabságában élő embert. Inkább csak arra utalok, hogy milyen befolyással lehet egyik ember a másikra, akár öntudatlanul is.  

A dohányzás füstjéhez hasonlóan a mi jó vagy rossz szokásaink is hatással vannak a körülöttünk élőkre, sőt meg azokra is, akikkel éppen hogy csak találkozunk. Ismerek kedves, vidám, segítőkész gyerekeket és ifjakat, de ismerek önző, követelőző, mindig elégedetleneket is. A magatartásuknak kihatása van másokra is. Nem is kicsi. Téged vajon milyen légkör vesz körül? Te milyen hatást gyakorolsz másokra? Ha Isten "jó illatát" árasztod, akkor az Ő országát építed ezen a földön.

"Minden embert a reá jellemző légkör vesz körül. Ezt a légkört megtöltheti a hit és a bátorság éltető ereje, és balzsamossá teheti a szeretet jó illata. De lehet terhes és fagyos is az elégedetlenség és önzés mélabújától, és mérgezett valamilyen halálos bűn szennyétől. A bennünket körülvevő légkör - tudatosan vagy öntudatlanul kihat minden emberre, akivel érintkezünk. Ezt a felelősséget nem tudjuk lerázni magunkról. Beszédünk, ténykedésünk, öltözködésünk, viselkedésünk, sőt még arckifejezésünk is befolyást áraszt. Az ilyen benyomások következményeit - jókat vagy rosszakat - senki sem tudja felmérni. Minden ilyen hatás egyben magvetés is, amely meghozza a maga termését. Ez is egy-egy láncszem az emberi események hosszú láncában, amelynek nem látjuk a végét. Ha példamutatásunkkal segítünk másokat a jó elvek kialakításában, akkor erőt adunk nekik a jó cselekedetekhez. Ezután ők ugyan ilyen be folyást árasztanak másokra, és azok is másokra. Eközben tudtunkon kívül ezrek meríthetnek áldást befolyásunkból. Dobj egy kavicsot a tóba, és hullám formálódik; majd újabb és újabb hullám. A hullámok egyre szaporodnak, a kör szélesedik, amíg eléri a partot. Ilyen a mi befolyásunk is. Tudtunkon és akaratunkon kívül befolyásunk áldásban vagy átokban jelentkezik mások életében." (Krisztus példázatai, A talentumok c. fejezetből)  

Szerető barátod: Attila bácsi
[email protected]
Tel.: 30/2-26-27-28

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!