Komárom és környéke

2016.01.06. 11:59

Ilyenek vagyunk, ászáriak - Minden évben Sakkvilág Kupát rendeznek

Hosszúlépést fakasztanak, Sakkvilág Kupát rendeznek, a miniskanzenben barangolnak, Jászai Mari házában sétálnak, a borospincébe mennek a Sörház utcában, s a polgármesteri hivatalban római kori katonai diplomát olvasnak. Ez Ászár.

Gecsei Ádám

– 2013 óta Ászár az egyik állomása a Budapest–Lébény útvonalú Szent Jakab-zarándoklatnak. Lelkes ászáriak már a település határába kitelepedve két napon keresztül fogadják, biztatják a Nagyigmánd irányából érkező zarándokokat. Egy kis hűsítő itallal, pár falat étellel kedveskednek nekik. A nyári hőségben közkedvelt ital a hosszúlépés, erről kapta a rögtönzött nevét a kedvelt zarándok-pihenő- hely, Hosszúlépés-forrás – emelte ki Pekár Zsolt polgármester, aki hozzátette: településük védőszentje Sárkányölő Szent György.


– Településünk neve szorosan összeforrt nagy szülöttje, Jászai Mari színésznőével, aki 1850-ben Ászáron látta meg a napvilágot. A szülőházában berendezett emlékházzal és a róla elnevezett téren felállított szoborral is őrzik emlékét. Az emlékházban található a Jászai-díjasok fala, melyre az ebben a díjban részesült, Ászá- ron járó művészek írják fel a nevüket – fogalmazott a polgármester.

 



Sajnos a keményítőgyár épülete azonban lassan az enyészeté lesz – tette hozzá a faluvezető. – A település határában 1890-ben a Kisbér-Füzitői Egyesült Gyár Rt. keményítőtermékeket előállító gyárat létesített. Ebben az időben az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb ilyen jellegű gyára volt, amely 180–200 embernek biztosított állandó munkát. A több mint száz éven keresztül eredményesen működő keményítőgyárat 1992. szeptember 30-án a privatizáció kapcsán végleg bezárták. Manapság a katasztrófavédők használják néha gyakorlatozásra – tájékoztatott Pekár Zsolt.


Az ászáriak nagyon büszkék a miniskanzenre is, amelyben a környék népi építészetének, falusi lakóházainak a kicsinyített másai találhatóak meg. Továbbá büszkék még arra is, hogy az 1950-ben alakult Aranykalász Termelő Szövetkezet a térség legeredményesebben működő gazdasága lett. – A szövetkezet folyamatosan élenjárt a szövetkezeti mozgalomban és évtizedeken keresztül itt tartottak elsőként zárszámadásokat az országban. Erre még a mai napig nagyon büszkék a helyiek – tájékoztatott Pekár Zsolt.


Az Esterházy-uradalom a jövedelem növelése érdekében 1892-ben nagyarányú szőlőtelepítésbe kezdett, ekkor a korábbi sörpincét borászati célra használták fel. Ma ez Ászár legnagyobb borospincéje, ami a Sörház utcában található. Másik jellegzetes épülete a településnek a 2011-ben átalakított és felújított mai közösségi ház, ami egykor postakocsilóváltó ház volt.


– A római korban is már jelentős település, a hadi úthálózat egyik kiemelkedő jelentőségű csomópontja volt. A gazdag szórványleletek bizonyítják, hogy Ászár e korban fontos állomás volt, melynek egyik tárgyi bizonyítéka az itt előkerült úgynevezett ászári ezüstkincs és közte egy 148-ból származó római katonai diploma – melyet egy római legionárius őriz –, ez az azal nép törzsének megtelepedését bizonyítja. Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona, hiteles másolata a polgármesteri hivatalban található – emelte ki Pekár Zsolt.


A településen évente megrendezik a Sakkvilág Kupát, ahol minden megyéből, a kétezer fő alatti településekről érkeznek négyfős csapatok. A résztvevők a verseny végén – a sok értékes díj mellett kapnak egy palack Ászári Huszárkorty fantázianevű fehérbort is.


– Falunkban nemcsak igazságból, de templomból és felekezetből is három van – emelte ki Ászár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!