Kaktusz, nem csak karácsonyra

2022.01.04. 05:55

Januári virágpompa ünnepi hangulattal

Jó ötletnek tűnik, ha az ünnepekre ajándékba viszünk, vagy meglepjük magunkat karácsonyra vagy újévre az ünnepi kaktuszok csoportjához tartozó karácsonyi kaktusszal. E növény januárban éri el virágzásának tetőpontját, így a melankolikus, hideg, évkezdő egy-két hónapban színpompássá varázsolhatja a lakást. Különösen nagy öröm, ha szentestéhez közeledve bontja első szirmait, de ehhez a növény gondozását nem karácsony előtt egy héttel kell elkezdeni.

Szabó Csilla

Fotó: Ujhelyy Károly

Ünnepi kaktusz

 

A karácsonyi kaktuszt a botanikával foglalkozó szakemberek az ünnepi kaktuszok közé teszik, a hálaadási és húsvéti kaktuszok közé, amelyeket virágzási idejükről neveztek el. A karácsonyi változat az ünnepek idejére borul virágba, színe többnyire rózsaszín, van fehér, piros, narancsos és lilásvörös fajtájú, de találunk már krémszínű változatát is. Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja elmondta, a Brazíliában őshonos növényre a lakásban tartva gyakori panaszként hangzik el, hogy nem akkor virágzik, amikor a neve alapján várható lenne, ha ez történik, akkor bizony valami nincs rendben a gondozásával. A rákkaktusznak vagy tagoltlevélkaktusznak is nevezett növény virágzása valójában időzíthető, amihez egész éves törődés, megfelelő hőmérséklet, páratartalom, fényviszony és még pihentetés is szükséges.

Bár az ünnepek gyorsan eltelnek, de mégis velünk marad egy kis karácsonyi hangulat virágzó kaktuszunk jóvoltából februárig. Fotó: Dreamstime

 

Nyugalmi állapot tavasztól őszig

 

A karácsonyi kaktusznak a virágzáshoz optimális hőmérséklet kell, és tudni kell, hogy a hűvöset szereti, ezért ne a legmelegebb pontján tartsuk a lakásnak, ne helyezzük a fűtőtest közelébe semmiképpen, mert a melegtől gyorsan elvirágzik. Ideális hőmérséklet számára a nappali 16-21 Celsius-fok, éjszaka a 13-18 fok. A növényt szeptembertől napi 12-13 órára sötétben kell tartani, ezt úgy is elérhetjük, ha egy kartondobozzal takarjuk le. A világos helyet kedveli, eredetileg trópusi, szubtrópusi erdők fáin él, de a közvetlen napsütés könnyen elégeti a leveleit. Virágzás idején rendszeres öntözésre van szüksége, de csak akkor adjunk vizet neki, ha a földje száraz, valamint figyeljünk arra is, hogy ne álljon alatta a víz, ehhez elengedhetetlen a nedves, jó vízelvezetésű talaj és cserép. Érdemes kavicságyra helyezni a cserepet, így a páratartalom is biztosított számára, ugyanakkor nem fenyegeti a túlöntözés veszélye. Tápoldattal, műtrágyával csak akkor kell kezelni, ha közeledik a virágzás ideje, de tavasszal és nyáron a nyugalmi állapotában nincs szüksége rá. Nagyon jól mutat magas kaspóban, függő virágkosárban, mivel a lelógó szép levelek végén vannak a színes és formájukban oly érdekes virágok. Karácsonytól általában február végéig virágzik, januárban tetőzik a virágjainak száma, majd következik az őszig tartó pihenő időszaka a növénynek. A virágzás után a növény elveszti fényét, ami a nyugalmi időszak kezdetét jelöli.

 

Mozgatásra, huzatra érzékeny

 

Ujhelyy Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a huzatra kényes, és a mozgatás sem tűri, ezért ne forgassuk a növényt, és vigyázzunk a bimbókra, levelekre, nagyon könnyen letörnek. Ha a letört kis ágat az anyanövény mellé ledugjuk, ha szerencsénk van, gyorsan gyökeret ereszt, és így dúsabbá is válik a növényünk. Nyáron, ha tehetjük, tegyük ki a szabadba árnyékos helyre, és a két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni. A lakásban, ha megtaláltuk a kedvenc helyét, ahol jól érzi magát, akkor később se tegyük máshová. Ha a bimbók leesnek róla, akkor melege van, ha a levelei puhák és fonnyadnak, sárgulnak, akkor túlöntöztük a növényünket. Az ősz végétől kezdődően még a következő év kezdetén is színpompássá varázsolja az otthonunkat ez a kedvelt szobanövény, s bár az ünnepek gyorsan eltelnek, de mégis velünk marad egy kis karácsonyi hangulat februárig.

Fotó: Dreamstime

 

Átültetés és szaporítás dugványozással

 

A bőséges virágzás elősegíthető a legalább kétévente történő átültetéssel, szaporítani pedig szárdugványokkal lehetséges. Kisméretű cserépbe, lazább földkeverékbe, amit tőzeg és homok keverékéből is készíthetünk, helyezzük el a leválasztott szárdarabokat. Ipszilon alakú, három kis egészséges vagy két-két ízközös szártagból álló legyen a dugvány, aminek a megfelelő páratartalmat biztosítsuk permetezéssel. A túlöntözés itt is veszélyes, ha pedig néhány hét alatt meggyökeresedtek a dugványok és növekedésnek indultak, akkor nagyobb cserépbe ültethetjük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában