Problémamegoldás

2021.09.24. 09:24

A lovak a mi suttogóink

A coaching szó mára bekerült a napi szóhasználatunkba: ha életünk valamely területén megakadunk, érintse az családi vagy munkahelyi kapcsolatainkat, karrierünket, vagy bármely mást, gyakran kapjuk tanácsul, hogy keressünk fel egy life vagy business coach-t. Ő aztán, mint egy jó edző vagy mint személyes edzőnk, igyekszik végigvezetni minket egy folyamaton, amelynek végén remélhetőleg ott a megoldás. Ami viszont talán nem annyira szokványos, ha ez a folyamat lovak segítségével zajlik, ráadásul úgy, hogy lovagolni sem kell hozzá tudnunk.

Wurmbrandt András

Veszprémtől nem messze, a Bakony legmagasabban fekvő településén, Hárskúton tart foglalkozásokat Balog Anna, lóasszisztált coach és tréner, aki azt mondja, a ló nagyon jó diagnosztikai „eszköz” arra, hogy rájöjjünk, hol van elakadás az életünkben. Ennek oka rendkívüli érzékenységük, illetve az, ahogy rögtön reagálnak is a környezetükre, azaz a coaching folyamat során partnerükre. Anna szerint, míg az ember legjobb barátjának mondott kutya eredetileg ragadozó, addig a ló menekülő állat, és emiatt még a kutyánál is sokkal érzékenyebben lereagálja az ember hangulatát. Tulajdonképpen ez a módszer alapja- mutat rá, és hozzáteszi, mire mi emberek észreveszünk valamit, addigra a ló már reagált is rá.

Balog Anna szerint a lovakkal diagnosztizálhatjuk, hol van elakadás az életünkben.

Nem jól kommunikálunk

Anna a legnagyobb problémának azt tartja a mindennapi életünkben, hogy mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy mit akarunk pontosan, és így ezt nem is tudjuk egymásnak megfelelően kommunikálni. Lenyomjuk a másik torkán az akaratunkat, de nagyon sok esetben nem arra van szükségünk, amit mondunk-, magyarázza, majd hozzáteszi, túlságosan fejben vagyunk jelen és verbálisan fejezzük ki magunkat ahelyett, hogy az érzéseinkre koncentrálnánk, és jobban figyelnénk a non verbális kommunikációra. A ló erre tanít meg – hangsúlyozza – nem érti, amit mondasz neki, de érzi, amit érzel. Neki biztonságra van szüksége, és ha te egy gyakorlat – mondjuk a ló vezetése – közben biztonságban érzed magad és nyugodt vagy, akkor ő is nyugodt lesz, és azt csinálja, amit akarsz. De ha te feszült vagy, ideges vagy, ő is befeszül, ő is ideges lesz.

Ha félsz, a ló is félni kezd

Egy példával szemléltetve, ha félsz, a ló is félni kezd, és megáll. Nem követ téged, nem megy veled, mert ő vezetőt keres magának, de olyat, akire rábízhatja az életét. A coach feladata, hogy egy ilyen helyzetben segítse a partnerét, mondjuk egy cégvezetőt, hogy ennek analógiáján rájöjjön, hogy az általa irányított csapat és közte mi a probléma- mutat rá Anna, majd folytatja: a lovak folyamatosan kommunikálnak, és ugyanaz a jel, mindig ugyanazt jelenti. Épp ezért nagyon jól lehet velük gyakorolni, és fokozatosan haladni előre, amíg megleled magadban azt az erőt, ami nem agresszív és erőszakos, hanem határozott, magabiztos, de ugyanakkor gyengéd és szelíd erő – mert a lónak erre van szüksége. Az agressziótól megijed, elfut, a határozottsággal, a határtartással, amikor valaki ki tudja jelölni a határait, azzal viszont nincs problémája.

Cégek, férjek, kamaszok

Annához a legtöbbször hölgyek jelentkeznek, akik elakadnak, vagy a munkájukban, vagy a családjukban, állandósul egy probléma, amit talán nem is tudnak megfejteni konkrétan, hogy micsoda, de érzik, hogy baj van. Nemcsak a munkahelyünkön lehetnek ilyen problémáink, hanem akár a kamasz és nem kamasz gyermekünk nevelésével kapcsolatban is- magyarázza a coach, aki szerint ilyen esetekben is sokkal hatékonyabb, ha az ember megtanul higgadtan kommunikálni ahelyett, hogy kiabál a gyermekével. Ugyanakkor többször előfordul az is, hogy párok jönnek hozzá. Nem párterápiát vagy párkapcsolati coachingot igénylő problémákkal, hanem az élmény miatt. Általában a hölgyek ajándékoznak ilyen élményt párjuknak. Anna ilyenkor a kikapcsolódásra, a férfi és a nő közötti kommunikáció, kooperáció és bizalom elmélyítését segítő páros feladatokra koncentrál. Ezek a közös alkalmak inkább egymás és önmaguk komolyabb megismerését célozzák, s közben talán nem csak magukhoz, hanem a lovakhoz is közelebb kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában