Kerti Kalendárium

2010.02.17. 09:02

Téli séta a haszonkertben

A gyümölcsös kerteket januárban csak a csivitelő énekesmadarak járják. Etessük őket apró olajos magvakkal, esetleg szalonnavéggel.

A tavasz beköszöntével ugyanis nagy hasznunkra lesz: profi növényvédős kiskertészként vehetjük hasznukat.
Munka ugyan még nincs a gyümölcsösben ennek ellenére érdemes sétát tennünk. Vizsgáljuk meg fáinkat, távolítsuk el róluk a rajtuk maradt gyümölcsmúmiákat, mivel ezek következő évi monília fertőzés forrásai. Ha a fákon hernyófészkeket is találunk, szedjük le azokat is a gyümölcsmúmiákkal együtt, és égessük el ezzel is megelőzve a kártevők túlzott mértékben való elszaporodását. Még nem késő a fák törzsét fehérre meszelni, ami megvédi a fa törzsét és ágait a téli fagysebek kialakulásától.
A gyümölcstárolóra is érdemes egy pillantást vetni. A tárolt gyümölcsöket nézzük át és válogassuk ki, ezzel megelőzhetjük azok tömeges elrothadását. Gyümölcsfáinkon, ha előzőleg ágakat kötöztünk le, nézzük meg, hogy nem nőttek e bele a kötések a fáinkba, ha igen, kössük át vagy lazítsuk meg. Az év elmúltával készítsünk mérleget az elvégzett tevékenységeinkről. Téli estéken nézzünk utána újdonságoknak, lehetőségeinknek és érdemes megterveznünk a növényágyásaink helyét, esetleg fáink cseréjét vagy pótlását, hiszen erre még a tavasz folyamán lesz lehetőségünk.
Ha a téli viharokban gyümölcsfáink ágai megsérültek, a letört gallyakat maradéktalanul távolítsuk el és a sebet fa-sebkezelővel feltétlenül kenjük be.
Nagyobb hóesés után vagy hófúvást követően a zárt hétvégi telkeken, vagy a határ közeli kertekben megjelenhetnek a nyulak, esetleg őzek. Pusztításukat ellen a törzs köré pattintható törzsvédő a legbiztosabb, melyet még most sem késő elhelyezni, mert a vad rágta sérülések, főleg ha körkörös a rágás, a fa pusztulását okozhatják. Lassan készülnünk kell a metszésekhez, e munkákhoz egy ügyes kézifűrészre, éles és erős pengéjű metszőollóra, és egy kacorra van szükségünk.
Magasabb vagy idősebb fák metszését ketteslétráról, vagy karos metszőollóval végezzük. Már most érdemes beszerezni a metszések utáni kezelésekhez szükséges fa sebkezelő anyagot (pl:Fagél, Fixpol, Fabalzsam, Biocera), melyek segítségével biztosabb a forradás, és a kórokozóktól is védve marad a sebfelület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!