Kék hírek

2018.12.03. 17:48

Hogyan ne gyújtsuk fel a lakást az adventi koszorúval? A katasztrófavédelem megmondja!

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ehhez az ünnepi dekoráció és a főzőcske is hozzájárul - látott már tűzgömböt a tűzhelyen?

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

 

December másodikán, vasárnap gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon. A tűzesetek megelőzhetőek, ha betartunk néhány fontos szabályt.

 

Az adventi koszorúkat mindig fémtálcán kell tárolni, a könnyen éghető anyagoktól (fa, papír, műanyag) távol. Fontos, hogy a meggyújtott gyertyákat soha ne hagyjuk őrizetlenül, hiszen a gyertyalángból pár perc alatt hatalmas lakástűz alakulhat ki. A fák díszítésnél bevizsgált égősort használjunk, néhány száz forintos spórolás később többmilliós kárt okozhat.

A fűtési szezonban a tüzelő-és fűtőberendezésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt érdemes ellenőriztetni, meghibásodás esetén pedig csakis szakemberrel javíttassunk. Ahol indokolt, ott szereljünk fel füst- és/vagy szén-monoxid-érzékelőt a család biztonságáért. Kérjük a felhasználókat, hogy bízzanak meg a felszerelt jelzőkészülékekben! Ha sípol, akkor baj van. A hangjelzést követően mindenki hagyja el a helyiséget, ha tud, nyisson ablakot és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es telefonszámon.


Ünnepek idején gyakoriak a konyhai balesetek és tűzesetek is. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyet.

A kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!