Kék hírek

2017.12.11. 17:48

Tíz hónap börtönre ítélték Fásy Ádámot az őssejtbiznisz miatt

A bíróság álláspontja szerint a vádlottakat nem kizárólag az orvosi kutatás vagy a gyógyítás szándéka vezette, hanem egyúttal a gyors haszonszerzés is motiválta.

A Fővárosi Törvényszék módosította a hétfői közleményében foglaltakat.

Eszerint F. Ádám negyedrendű vádlottat 10 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönre és 1  millió  440 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.


Korábban írtuk:

Az őssejt-ügyben hirdettek ítéletet, a mulatós zenész büntetését két évre felfüggesztették, mindemellett 4.440.000 forint pénzmellékbüntetésre kötelezték - írja a Bors.


Tavaly májusban hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében indult büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla, most hozott újból ítéletet a Fővárosi Törvényszék.


A vád szerint egy ukrán tudós módszere alapján magyar és ukrán orvosok gyógyíthatatlan betegeknek adtak őssejtkezelést, de engedély nélkül. Egy-egy ilyenért több millió forintot is elkértek, a cég alapításában részt vett Pákh Imre és Fásy Ádám is.


A mostani ítélet szerint P. Imre és társai az emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntette mellett többrendbeli csalás bűntettében is bűnös.


Az I. rendű vádlott P. I. üzletember és a II. rendű vádlott B. J. V. orosz származású Amerikában élő professzor, akik 2002-től Barbadoson őssejt-kezeléssel foglalkozó klinikát működtetettek, amely 2007-ben bezárt. Ekkor P. I. úgy döntött, hogy ezt a tevékenységet Magyarországra telepíti, és dr. S. I. III. rendű vádlottal 2007 augusztusában közösen egy részvénytársaságot alapították azért, hogy egészségügyi szolgáltatásként emberi őssejteket értékesítsenek. A későbbiekben a cég igazgatósági tagja lett F. Á. IV. rendű vádlott is – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.


A működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtésére P. I. biztosította B. J. V. személyes közreműködését és a professzor által ismert „know-how“-t, dr. S. I. pedig több százmillió forint befektetésével egy laboratóriumot rendezett be a magánklinikáján.


A kezeléseket olyan őssejtet tartalmazó szérummal végezték, amelyet abortusz során eltávolított magzatokból, a magánklinikán kialakított laboratóriumban, állított elő K. N. ukrán származású kriobiológus, az ügy V. rendű vádlottja. Megállapodást kötöttek néhány közeli egészségügyi intézménnyel, amelyek a szülészeti osztályaikon elvégzett terhesség-megszakításokból származó abortált magzatokat – az érintett nők írásos hozzájárulásával – kutatási célból átadták a kaposvári klinikának.

Az abortált magzatokból készített őssejt szuszpenziót ampullákban lefagyasztva tárolták.


A kezdetektől folyamatosan próbálták engedélyeztetni ezt a típusú őssejt kezelést az illetékes hatóságnál, arra azonban nem kaptak engedélyt, hogy a kutatómunkájuk során előállított szuszpenziót pácienseken, terápiás kezelés céljából alkalmazhassák. Ennek ellenére számos páciensnek beadták a hatóanyagot, kezeltek vele többek között rákos megbetegedést, cukorbetegséget, születési rendellenességgel élőt és balesetben megsérült beteget is, illetve volt olyan, aki fiatalító kezelésként vette igénybe a szolgáltatást. A kezelés körülményei azt erősítették a betegekben, hogy a vádlottak tevékenysége legális: egy részvénytársaság áll a kutatás mögött, a kezelések nagy része magánklinikán történt, ahol orvosokkal konzultáltak, az őssejt hatékonyságáról írásos tájékoztatót kaptak, és beleegyező nyilatkozatot is aláírtak. A kezelés ára 2.500.000 forint és 5.000.000 forint között volt.

 

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásának elején kiemelte, hogy nem feladata olyan orvosi és orvosetikai szakkérdésekről dönteni, minthogy az őssejt kezelés valóban hatékony gyógymód-e, etikus-e, illetve milyen betegségek kezelésére alkalmas. Az orvostudománynak ez a területe rendkívül dinamikusan fejlődik, évről-évre derülnek ki új lehetőségek, kockázatok és kérdések. De a vádbeli időszakban és jelenleg is egész Európában csak a csontvelő átültetés esetében engedélyezett orvosi eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!