Kék hírek

2015.05.09. 08:11

Megismétlik a romagyilkosságok perét?

Az elsőrendű vádlott védője szerint történhettek olyan törvénysértések, amelyek miatt az eljárás megismétlésére lesz szükség. Úgy véli, életünk végéig elhúzódhat ez az ügy.

Életünk végéig húzódhat ez az ügy - mondta a romagyilkosságok büntetőperéről Bérdi Zsolt ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője péntek este az M1 aktuális csatornán.

A riporter felvetésére, hogy a Fővárosi Ítélőtábla pénteken - a gyanúsítottak 2009-es elfogása után több mint fél évtizeddel - kihirdetett másodfokú döntése a három tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott esetében még mindig nem jogerős, az ügyvéd megjegyezte: korábban három év volt az előzetes letartóztatás felső határa, azután négy évre emelte a jogalkotó, majd az ároktői banda ügye kapcsán súlyos bűncselekményeknél eltörölte a felső határt, és így már jogerős ítélet nélkül is korlátlan ideig fogva tarthatók a vádlottak.

Bérdi Zsolt hozzáfűzte: a romagyilkosságok ügyében arra számít, hogy a harmadfokon eljáró Kúria fél-egy év múlva hozhat döntést.

A Kúria feladata, hogy vizsgálja egyrészt a tábla másodfokú döntésének megalapozottságát, másrészt az eddigi eljárás szabályszerűségét - mondta a védő, aki szerint történhettek olyan törvénysértések, amelyek miatt az eljárás megismétlésére lesz szükség.

A tábla pénteki döntése szerint csak a negyedrendű vádlott, Csontos István ügyében emelkedett jogerőre a korábban első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés.

A tényállás szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsérültek.

Az ítélőtábla fél napon át tartó szóbeli indoklásában kitért a többi között arra, hogy a védők által jelzett eljárási szabálysértések nem alapozták meg a hatályon kívül helyezést, illetve új eljárás elrendelését. A tényleges életfogytiglan kapcsán leszögezte: a rasszista indítékból elkövetett, élet elleni cselekmények elkövetői a legsúlyosabb büntetést érdemlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!