Heti tudatos

2015.03.02. 09:32

Elfogadod?

Ma ajándékba odaadom neked egy havi minimál díjas megtakarítás felét, amit felhasználhatsz a gyermeked jövőjére, a saját nyugdíjas éveidre, lakás célra, vagy akár nyaralásra. Hogy tudom ezt megtenni? Egészen apró, már már nevetségesen egyszerű dologgal. És hasonló módon meg fogjuk találni a pénz másik felét is.

Vedd csak elő a költségvetési lapod, és nézz rá mennyit költötök mosószerre, tisztító szerekre, vagy akár tisztálkodó szerekre. Egy korábbi közvélemény-kutatásomban kijött az, hogy egy négytagú család átlag 4000 Ft költ mosószerre, 3000 Ft ot tisztító szerekre, és 4500 Ft körüli összegeket tisztálkodó szerre havonta.

 

 

De kérlek miután ezt elolvastad beszélgess anyukáddal...nagymamáddal...vagy gondolj vissza a gyermekkorodra. Amikor még nem volt ennyi hiperszuper csúcsintelligens tisztító szer, vagy mosószer, piszkos ruhában jártatok? Koszos volt a lakásotok? Ugye nem? Hogy van ez? Lehet, hogy itt is csak a marketingnek dőlsz be, ráadásul úgy, hogy észrevétlenül a saját, és a családod egészségét is kockára teszed....

 

Nézzünk egy nagyon egyszerű példát.

Nem csoda, ha a hivalkodó dobozok között szinte észre sem veszel egy papírcsomagolásos, pár száz forintos tisztítószert a polcok alján, főleg, hogy még hangzatos márkaneve sincs, egyszerűen mosószódának hívják. Pedig érdemes megkeresni. Ha azt vesszük mennyi funkciója van, fillérekbe kerül,( 250 Ft körül van fél kiló ) és mégis számtalan módon felhasználható.

 

Mosáshoz
Mivel fehérítő hatása is van, a mosószódát ne használd színes ruhákhoz, fehérekhez azonban annál bátrabban: nemcsak remekül tisztít, de a sárgaságot is megszünteti. Egyszerűen tegyél két-három evőkanállal a mosószer-adagolóba, majd indítsd el a programot. A mosószóda használata semmivel sem bonyolultabb, mint a modern mosóporoké.
Szines ruhákhoz más tippet adok nektek.

 

Áztatáshoz
Makacsabb foltok eltávolításához áztatásra lehet szükség. A mosószódából ekkor is elegendő egy egészen kis mennyiség, akár egy teáskanálnyi is. Oldd fel meleg vízben, majd áztasd benne egy órán át a ruhát. Ezután a legmakacsabb folt is eltávolítható, akár alacsony hőmérsékletű, 40 fokos mosással is.

 

Mosogatáshoz
Nem irritálja a kezet, és jóval olcsóbb, mint a mosogatószerek. A mosószóda leginkább a zsíros edények tisztításában verhetetlen. Oldj fel a mosogatóvízben két teáskanálnyi mosószódát, áztasd bele az edényeket, majd súrold át őket - a zsír fellazul, és nyom nélkül eltűnik. Az üvegedényeket a mosószódás tisztítás után öblítsd el ecettel, különben foltosra száradnak, alumíniumedényeken pedig ne használd a szódát, mert foltot hagy.

 

Tűzhelytisztításhoz
Teljesen természetes és nagyon erős zsíroldószert kapsz, ha egy evőkanál mosószódát elkeversz egy kevés ecettel. A tömény szóda a legmakacsabb zsírfoltokat is fellazítja, és sütőtisztításban is verhetetlen.

 

Csempemosásra
Mivel finom súroló hatása van, és a vízkövet is oldja, a filléres csodaszert a fürdőszobában is bátran használhatod. Egy evőkanálnyi mennyiséget oldj fel öt liter kézmeleg vízben, majd ezzel súrold át a csempéket és a szanitereket.

 

Szagtalanításra
A mosószóda a szagokat is megköti, ezért a szekrényekben vagy a hűtőszekrényben is hasznát veszed. Töltsd egy papírborítékba, majd tedd oda, ahol meg akarod szüntetni az állott levegőt vagy az ételszagot. Időnként rázogasd meg a papírtasakot - ha úgy érzed, elnehezült, akkor a szóda telítődött, és ideje kicserélni.

 

WC-tisztításra
A mosószódának enyhe fertőtlenítő hatása is van, amit szintén érdemes kihasználni. Igazi nagyágyú például, ha a WC tisztításáról van szó, hiszen a vízkőről, a szagokról és a baktériumokról egyszerre gondoskodik. A legegyszerűbben úgy tudod használni, ha egy szórófejes flakonba fél liter forró vizet és nagyjából három evőkanálnyi mosószódát töltesz, majd ezzel spricceled körbe a kagylót. A nagyobb hatékonyság kedvéért még egy csepp teafa- vagy citromolajat is adhatsz a keverékhez.

 

Általános fertőtlenítéshez
Kisebb tárgyak megtisztításához, fényezéséhez, fertőtlenítéséhez szintén ideális választás a mosószóda, különösen, ha olyan területről van szó, amivel a gyerekek is kapcsolatba lépnek. Ha egy evőkanálnyi mosószódát adsz a felmosóvízhez, nem csak könnyebben távolíthatod el a zsíros foltokat a linóleumról vagy a járólapról, de a padló fertőtlenítéséről is gondoskodsz.



Ami fontos, hogy mindezek mellett teljesen természetes anyag, semmi méreg nincs benne! Ha 1 kg ot el is használunk belőle 1 hónapban, ami nem valószínű, akkor is megvan 1000 Ft ból egy univerzális tisztítónk, ami természetes, olcsó, és ami még lényeges lehet főleg kis lakásokban, hogy hely takarékos. Az előzetes számítások szerint, minimum 2000 Ft megtakarítás / h ezzel az egy dologgal.

Mosószer….igen, ez kényes téma. A kényességét elsősorban az ára adja. És ha én azt mondom neked, hogy 6 liter mosógélt használok 200 Ft ból? Ha kíváncsi vagy arra, én, hogy csinálom a mosógélem, nekem melyik típus vált be, írj egy e-mailt a lent megjelölt címre, ahol további hasznos információkat is elárulok neked. Hogy van e vele munka? Igen. Negyed óra. De aki ezt sajnálja rá, az egész egyszerűen nem érdemli meg, hogy pénzt spóroljon.

Tudod ez mit jelent? Ha meghagyom az öblítőt, amit nem mert az is természetes amit szintén elmondok majd neked idővel, de...tegyük fel, most meghagyjuk...a mosáson is megtakarítottunk 3000 Ft ot! Azaz megvan nagyon könnyedén az 5000 Ft megtakarításunk, 2 iszonyatosan egyszerű dologgal. A tisztálkodószerekkel ugyan ez a helyzet, de az egy kicsit bonyolultabb téma, arra egy külön bejegyzést szánok.


Számtalan ilyen praktika van még a tarsolyomba...azt hitted viccelek bolondozok, amikor azt mondtam, nekem nem élhetsz azzal a kifogással, hogy nincs miből lefaragnod? Persze, hogy van...ennél még sokkal több! Mert a tavasszal együtt a te pénzügyeid is virágzásnak indulnak, csak higgy nekem, és magadban :)

 

 

Előző bejegyzés:

 

Tóth Zsuzsa

Gazdasági Élettervező

 

Ha segítségre van szükséged:

0670/ 207-0389

 

További érdekességekért, kedveld a Heti tudatos Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/pages/Heti-tudatos/1067201513306003?pnref=story

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!