Női kosárlabda

2024.03.09. 20:45

NB I – Tartalékosan aratott bravúrgyőzelmet a Sopron Basket

Fegyverneky és Turner nélkül is legyőzte a Szekszárdot a címvédő Sopron Basket.

Kisalföld.hu

Brooks (fehérben) kosarával nyerte meg a mérkőzést a Sopron Basket.

Fotó: hunbasket.hu

Sopron Basket–Szekszárd 60–58 (18–12, 11–19, 17–15, 14–12)

Sopron, NB I-es női mérkőzés, 800  néző. V.: Földházi, Tóth C., Lengyel.

Sopron: PAPP K. 8/3, Böröndy 4, Sitku 5/3, BROOKS 21/3, MOMPREMIER 13. Cs.: Toman D. 2, Varga A. 7/3, Kókai, Szikszai. Edző: Gáspár Dávid.

Szekszárd: Horváth B. 3/3, Boros 4, Miklós 7, WESTBELD 14/6, MONROE 12. Cs.: Mányoky 5/3, Krnjic 4, STANACEV 6, Theodorean, Bernáth 3. Edző: Djokics Zseljko.

Két, sérülés miatt hosszabb időre kieső rutinos kulcsjátékosa, Fegyverneky és Turner nélkül fogadta a Sopron azt a Szekszárdot, amelyet a közelmúltban a Magyar Kupában – akkor még Turnerrel a soraiban – idegenben is legyőzött.

Brooks és Mompremier révén remekül kezdett a bajnok, amely 11–2-re vezetett a nyitó negyed derekán. Horváth B. triplája egy 5–0-s vendégrohamot indított útjára, de Papp és Toman villanásaival visszaállította 7 pontos különbséget a bajnok. A negyed mindkét fél részéről kapkodó játékkal és 6 pontos hazai vezetéssel ért véget.

Monroe center kosara és Boros ziccere után, másfél perccel a második negyed kezdete után időt kért Gáspár. Nem segített, sorra adták el a labdákat a hazaiak, nagyon érződött a két rutinos mezőnyember hiánya. A szakasz derekán Mányoky hármasával fordított is a Szekszárd, a negyed első soproni pontjaira három másodperc híján öt percet kellett várni, de Brooks három értékesített büntetője egyenlítést ért a soproniaknak. A nagy rohanásban kevesebbet rontó vendégek Krnjic vezetésével 7 ponttal elléptek. Brooks és Mompremier révén büntetőkkel csökkentette hátrányát a bajnok, amelynek negyedbeli első akciókosarát a szakasz utolsó percében, 50 másodperccel a félidő vége előtt Varga szerezte – igaz, triplájával 1 pontra csökkentette hátrányát a címvédő. A félidő Monroe egy jó büntetőjével és kétpontos vendég vezetéssel ért véget, a soproniak 17 labdát adtak el szünetig.

Ahogy a mérkőzést, a második félidőt is a soproniak kezdték jobban, Böröndy és Varga révén egy gyors 4–0-val. Következett egy hosszú kosárcsend, amelyet Monroe tört meg, a vendégek közel 4 perc elteltével szerezték szünet utáni első pontjaikat. Ha szűken is, de vezetett a Sopron, ám Bernáth 2+1-es játéka fordítást ért a Szekszárdnak részben azért, mert ekkor sorra rontották el a büntetőket a hazaiak. Fordult a kocka, a Sopron kezdte üldözni ellenfelét, amely Westbeld hármasával 4 ponttal megugrott. Sitku triplája fokozta az izgalmakat. A szakasz Papp ziccerével és döntetlennel ért véget.

A záróetap elején Westbeld a vendégeknek szerzett vezetést. Horváth buktatta Pappot – sportszerűtlen hibáért. Ha az ezt követő akcióból nem is, a következő támadás végén Mompremier támadópattanó utáni kosarával visszaszerezte a vezetést, Books révén pedig 3 ponttal ellépett a hősiesen küzdő Sopron. A vendégek távolról próbálkoztak, rendre sikertelenül, a hazai kulcsjátékosok pedig fáradni kezdtek. Stanacev majd Westbeld kosarával bő másfél perccel a vége előtt fordított a Szekszárd. Papp remekül időzített hármasával a soproniak fordulhattak kétpontos előnnyel az utolsó percre. A drámai végjátékban Monroe 4 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt úgy tűnt, hosszabbításra menti a meccset a Szekszárdnak, ám Brooks bő 1 másodperccel a vége előtt megszerezte a bravúros győzelmet érő duplát a Sopronnak.

Nyilatkozatok

Gáspár Dávid: – Ahogy a szurkolóink is kommunikálták a lelátón, megfogyatkoztunk, de össze nem törtünk. Nem vettünk vissza az edzésszámból, a minőségből. Erősnek kell lenni minden téren a kihívásokkal szemben. A mérkőzésben volt egy újjászületés. Az első félidő tizenhét eladott labdája után a következő húsz percben már csak négyet adtunk el. Büszke vagyok a lányokra, hogy lehiggadtak, jobb döntéseket hoztak, és úgy játszottak a szekszárdiak szervezett és agresszív védekezése ellen, ahogy kell. Sok hiba tarkította mindkét oldalon a játékot, küzdelmes mérkőzés volt, ahol egy utolsó másodpercekben elért kosárral nyerni mindig felemelő érzés. Biztos vagyok benne, hogy a kilátogató szurkolók élvezték a mérkőzést. Köszönjük a támogatásukat, szüksége van a csapatnak erre. Igazi kosárrangadó volt, kis pihenő után készülünk a kupára.

Papp Klaudia: – Kitettük a szívünket a pályára. Jól kezdtük a mérkőzést, de a Szekszárd agresszív védekezésére rosszul reagáltunk, sok labdát eladtunk. A szívünk vitt minket tovább, rendeztük sorainkat, és csapatként tudtunk győzelmet aratni, aminek nagyon örülök.

Djokics Zseljko: – Harcos meccs volt, mindkét csapat beletett mindent. A Sopron két fontos ember nélkül játszott, de így is van sok jó játékosa, akik közül ki kell emelnem Jelena Brooksot, aki extraklasszis, és vitte a vállán a soproni csapatot. Kicsit sajnálom, hogy kikaptunk, két dolog miatt is. Rossz százalékkal dobtunk, nem jó vállalásokat tettünk, melyekből leindítottak bennünket. A másik, hogy az első időkérés után letámadást játszottunk egész pályán, de nem tudtunk labdát szerezni és a kért taktikai faultot sem ütöttük be. Ebből könnyű kosarat kaptunk a festékben. A végjátékban zónáról akartunk emberre váltani, és szükség esetén faultolni, de ott sem tettük meg, és kosarat kaptunk. Ez elszomorít, mert lehet hibázni, de a megbeszélt taktikai elemeket, edzői tanácsokat követni kell. Mindkét oldalon meg kell dicsérnem a szurkolókat is. Ahogy mindig, úgy most is igazi kosárlabdaünnep volt a két csapat mérkőzése.

Jacinta Monroe: – Nagyon kemény mérkőzés volt, melyen mindegyik csapat sok tiszta helyzetet elhibázott. Jól küzdöttünk, de a hibák vereséghez vezettek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában