ÖTC 100

2023.12.30. 09:54

Teltházas könyvbemutató - Több generáció kiválóságai ünnepelték együtt az öttevényi foci centenáriumát

A napokban tartották „Az öttevényi foci első száz éve” című helytörténeti könyv premierjét a Faluházban. Az 1923-ban alapított sportkör a kezdetektől meghatározó tényező a megyei foci térképen. Ennek megfelelően több évtizedből számos egykori kiváló öttevényi labdarúgó tette tiszteletét a rendezvényen.

Kisalföld.hu

Közös csapatkép a könyvbemutatóra érkezett egykori kiváló öttevényi labdarúgókkal. Fotó: Tóth Kata

Elsőként Dr. Bider Zsolt polgármester köszöntötte a résztvevőket és fejezte ki örömét, hogy közel 300 oldalon, 150 fotóval, kordokumentummal illusztrált, az egyesület eredménysorához méltó kötet mutatja be az ÖTC történetét az alapítástól napjainkig. Ezt követően Papp Győző, a Kisalföld sportrovatának vezetője beszélt a megyei foci fontosságáról, közösségteremtő szerepéről és történeti érdekességeket is említett a 20. század elején alapított, Győr környéki labdarúgó egyesületekről.

A könyvbemutatón többek közt részt vettek az öttevényi foci '60-as évek végi, '70-es évek eleji aranykorszakának olyan közönségkedvenc labdarúgói, mint Bodor János, Kokas Imre, Raczenböck Lajos és Szép Ferenc, a hetvenes-nyolcvanas évekből Bognár Csaba, Gráfi József, Gyurós Miklós, Móricz József és Varga János, az utolsó három évtizedből pedig Benkő Csaba, Molnár Norbert, Nagy László, Peczár Csaba és Visi Róbert képviselte a 100 éves egyesületet.

 

A bemutatón a könyv szerzője, kollégánk, Szeghalmi Balázs kérdezte három „mini” félidőben az egykori remek öttevényi labdarúgókat. A kötetlen beszélgetések során a főszereplők felelevenítették, hogy az ÖTC-t 1968-ban kétszer 45 perc választotta el attól, hogy az egykori Népstadionban meccseljen, hogy az Öttevény-Abda rangadókra anno 1500-2000 néző is kíváncsi volt, s hogy a 2002-ben megye I-be jutó bajnokcsapat ünneplését égből (repülőről) pottyant aranylabda koronázta meg.

A faluházi esten őszintén szóba került az is, hogy a Öttevénynek jelenleg nincs felnőtt csapata, s a sportkör egyelőre a helyi fiatalok minőségi edzéseinek biztosítására fókúszál. „Ahogyan itt is elhangzott, huzamosabb ideig azok a csapatok tartottak össze igazán, amelyek gerincét öttevényi játékosok adták. Mi azon dolgozunk, hogy a teljesen elanyagiasodott megyei fociban helyi alapokon fekvő öttevényi gárda kovácsolódjon össze ismét” – mondta a megye I-ben másfél évtizedet játszó Nagy László, aki jelenleg két korosztályos öttevényi csapatnak tart edzéseket.

Podcastet is hallgathatnak az öttevényi foci egyik meghatározó alakjával, Bodor Jánossal és a könyv szerzőjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában