Legenda

2023.09.01. 18:10

26 éve hunyt el Győrben Czibor Zoltán, az Aranycsapat és a Barcelona sztárja

Huszonhat éve Győrben hunyt el Czibor Zoltán. A szomorú évfordulón felidézik a magyar klasszis finálékban nyújtott teljesítményét - írta a puskasintezet.hu

Kisalföld.hu
Forrás: puskasintezet.hu

A Puskás Intézet írása szerint 1997. szeptember 1-jén távozott az Aranycsapat és az FC Barcelona magyar sztárja, aki pályafutása alatt számos kupadöntőben szerepelt. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes Czibor Zoltán a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként két fináléban is betalált.

Czibor Zoltán még a Budapesti Honvéd játékosaként, 1955. augusztus 20-án részese volt az első Népstadionban rendezett magyar kupa-döntőnek. Azonban – kisebb meglepetésre – Puskás Ferencék 3–2-es vereséget szenvedtek a Vasastól. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése, valamint az eltiltása után Czibor Zoltán – Kubala László közbenjárásának köszönhetően – 1958-ban az FC Barcelona labdarúgója lett – Kocsis Sándorral együtt. A „Bolond” 1959-ben spanyol kupát nyert a katalán klubbal, viszont a döntőben nem játszott. Egy évvel később a Vásárvárosok kupája fináléjában – a gól nélküli első találkozót követően – duplázott a Birmingham City elleni második meccsen a Camp Nouban. 1961-ben aztán a Barcelona történetének első Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjében is beköszönt, ám a Guttmann Béla vezette lisszaboni Benficától 3–2-re mégis kikapott a gránátvörös-kék csapat. Így Czibor hiába szerzett Puskás Ferenchez hasonlóan gólt BEK-, olimpiai és vb-döntőben, újra át kellett élnie Kocsis Sándorral együtt, milyen érzés 3–2-re döntőt veszíteni a svájci Wankdorf stadionban, Bernben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában