Helyi sport

2018.09.05. 21:27

Kosárlabda - Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmeccs Győrben - fotók

Szerdán este 6 órakor az egyetemi csarnokban a Sopron Basket volt a győriek ellenfele.

Szabó Gábor

A szerdai győri emlékmérkőzés – öt évvel ezelőtt, szeptember 7-én szenvedett autóbusz-balesetet az UNI Győr női csapata, amelynek során Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző is életét vesztette, több játékos pedig súlyosan megsérült – előtt adták át a két szakemberről elnevezett vándorserleget.


A Tapodi-serleget Tullner Krisztián, a Fűzyt pedig Török Ágnes vehette át. Tullner Krisztián hat éve kezdett el edzősködni, a díjjal kapcsolatban kettős érzései vannak: „Egyrészt megtisztelő, hogy megkaptam, az viszont nagyon szomorú, hogy olyan emberről kellett elnevezni, aki még maga is sokat tehetne a kosárlabdáért. Igyekszem a későbbiekben is úgy dolgozni, hogy méltó maradjak erre az elismerésre."


A mérkőzés első negyedében sokáig szoros volt a küzdelem, de aztán az előbbre tartó soproniak elléptek, s nyolcpontos előnyre tettek szert (11–19). A folytatásban nőtt a különbség, 34–19-es soproni előnynél Sandro Orlando kért időt. Jelentős változás nem állt be a játékba, a nagyszünetben 42–26-ra vezetett a Sopron. A második félidő elejét „megnyomta" a győri csapat, tíz ponton belülre került (35–44). A szakasz hajrájában feljöttek négy pontra (48–52), a zárófelvonás pedig 61–52-es Sopron-vezetéssel kezdődött. Ebben négy perc elteltével átvették a vezetést (69–68) a hazaiak, amit már nem is engedtek ki a kezükből, így győzelemmel zárták az ötödik emlékmérkőzést.


Török Ágnes, aki harmadszor érdemelte ki a díjat, így nyilatkozott: „Örülök a díjnak, csak az apropót nagyon sajnálom. Ami a meccset illeti, nagyot küzdöttünk, a második félidőben már kezdett összeállni a játékunk, de még van miben javulnunk. Ezért is nagy fegyvertény, hogy győztünk."


Laklóth Anna csapatkapitány az egyedüli, aki ott volt a buszon öt évvel ezelőtt: „Természetesen ilyenkor mindig előjönnek a szomorú emlékek. Nagyon nem szeretem ezeket a napokat, de tudom, hogy szükség van erre a meccsre, hogy ne felejtsük el Ákosékat. Azt gondolom, jó mérkőzést játszottunk, de a védekezés még nem volt az igazi, viszont nagyot harcoltunk. Olyan játékosok vannak most nálunk, akik képesek csúszni-mászni, akár egy-, akár húsz-, akár negyvenpercnyi lehetőséget kapnak."


„Nehéz ilyenkor játszani, nekem is eszembe jutnak ezekben a pillanatokban Ákosék. Jó lenne kicsit megállni, emlékezni, de a meccs is fontos a csapatok számára. Azt gondolom, az alkalomhoz méltó találkozó volt. Sokan voltak a lelátón, szerintem jól szórakoztak a nézők. Nálunk érződött, hogy palánk alatt kevesebben vagyunk" – foglalta össze a véleményét [namelink name="Fegyverneky Zsófia"].

Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmeccs Győrben

Korábban

Öt éve alapjaiban rengette meg a győri, de talán kijelenthetjük, a teljes magyar kosárlabdázást az UNI Győr buszbalesete, melynek következtében Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző is életét vesztette. Több játékos komolyabban megsérült, a legsúlyosabban a szerb Natasa Kovacevic, akinek egyik lábát térd alatt amputálni is kellett. Azóta a szeptember 7-e fekete nap a klub életében, s ezen szomorú esemény apropóján minden évben megemlékeznek a két sportemberről. Mi mással, mint egy rangos kosárlabda-mérkőzéssel.

 

Így lesz ez most is, szerdán este 6 órakor az egyetemi csarnokban a Sopron Basket lesz a győriek ellenfele. Fűzy András társadalmi elnök – akinek Ákos egyben az unokatestvére is volt – úgy fogalmazott: nem a balesetre, hanem Ákosra és Péterre emlékeznek ilyenkor.

Fűzy András úgy fogalmazott: nem a balesetre, hanem Ákosra és Péterre emlékeznek ilyenkor. Fotó: HBE

Fűzy András úgy fogalmazott: nem a balesetre, hanem Ákosra és Péterre emlékeznek ilyenkor. Fotó: HBE

„Azóta gyakorlatilag ezzel a meccsel nyitjuk a szezont. Bár szombaton már játszottunk egy mérkőzést Sopronban, nekünk ez lesz az igazán hivatalos. Már csak azért is, mert Spanou kivételével tulajdonképpen mindenki itt van már, a két amerikai, Gray és Brown is megérkezett vasárnap. A Sopron, azt gondolom, igazán méltó ellenfél, Ákos és Péter is több nagy meccset vívott ellenük. Komoly rivalizálás ment, ugyanakkor kellő tisztelet jellemezte ezeket a párharcokat. A két klub jelenleg is jó kapcsolatban van, számunkra a Sopron a követendő példa, elvégre a magyar kosárlabdázás legsikeresebb klubjáról beszélünk" – mondta Fűzy András, aki hozzátette: mint eddig, úgy most is jótékony céljai is vannak a találkozónak.

 

„Belépőjegyet ezúttal sem szedünk, csak egy labdát kérünk mindenkitől, amit a meccs előtt kell majd megint a pályára dobni. Az összegyűjtött játékokat aztán a győri és Győr környéki óvodásoknak ajándékozzuk, hiszen Ákos és Péter számára is nagyon fontosak voltak a gyerekek, az utánpótlás. Ákos ars poeticája volt, hogy a fiatal játékosokat folyamatosan beépítse aktuális csapatába" – folytatta az elnök.

 

Csak néhány név azok közül, akiket felfedezett, vagy fiatalként egyengette az útjukat a felnőtt-

csapatban, s akik szerdán is pályára lépnek: a győrieknél Krnjic Sara, Raksányi Krisztina és Nagy Dóra is Fűzy Ákos vezetőedzősége alatt lett először bajnok, ahogyan Laklóth Anna is, míg a soproniaknál Fegyverneky Zsófia dolgozott vele egészen fiatalon.

 

Az utánpótlásnak az emlékezés kapcsán is kiemelt szerep jut: a hétvégén rendezik a hagyományos emléktornát a kadett és junior korosztály számára. Emellett szerdán a „nagyok" meccse előtt adják át az év edzőjének járó Tapodi Péter-, valamint az év utánpótlás játékosának járó Fűzy Ákos-vándorserleget, továbbá a korosztályok legjobbjait is díjazza a klub.


„Bízunk benne, hogy egyre több tehetséges játékos kerül ki majd az utánpótlásunkból, ehhez pedig kell a kirakatban egy erős csapat. Azt gondoljuk, a jelenlegi első csapatban mind szakmai, mind játékosfronton megvan az a minőség, ami a legmagasabb célokhoz kell, azaz szeretnénk ismét bajnoki döntőt játszani, az Európa-kupában pedig a lehető legmesszebb jutni. A Magyar Kupa egyelőre még odébb van, de ott is a finálé lehet a célkitűzés. Ehhez sokat kell dolgozni, a komfortzónából is időnként ki kell lépni, de az igazán méltó megemlékezés az lenne Ákos és Péter számára, ha újra a csúcsokat ostromolnánk. Hangsúlyozom, nem könnyű feladat ez, a magyar bajnokságot jelenleg a negyedik legerősebbnek tartják Európában, a legjobb négybe jutásra hat csapat is joggal pályázik, de úgy kell nekimenni a szezonnak, hogy mi leszünk a legjobbak. Ez a mentalitás áll a legközelebb Ákos és Péter szellemiségéhez..." – mondta végezetül Fűzy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában