Helyi sport

2018.01.23. 10:58

A győri Szabó Ibolya példát mutat a futással

A győri Szabó Ibolya dr. a közelmúltban lefutotta a klasszikus athéni maratont. A futást egy baleset miatt kezdte el, illetve ezzel mutat példát a pácienseinek.

Szabó Gábor

Nem mindennapi tettet vitt véghez nemrégiben dr. Szabó Ibolya. A győri orvos ugyanis lefutotta a klasszikus athéni maratont, mely a 35. volt a sorban. A viadalon 15 ezren álltak rajthoz, s mint azt Szabó Ibolya elmondta: nem az ellenfeleket, hanem önmagát szerette volna legyőzni.

„Sosem a gyorsaság motivált, a magam tempójában szeretem lefutni ezeket a távokat. Viszont sok versenynek olyan szintideje van, ami nekem nem fér bele. Idehaza például gyakran csak hat-hat és fél óra áll rendelkezésre, nekem viszont több idő kell a negyvenkét kilométer teljesítéséhez. Az athéni maratonon hét óra huszonhárom perc alatt értem célba. Felemelő érzés volt az egész, nagyon boldog voltam a célba érkezéskor" – kezdte a doktornő, aki két okból kezdett el futni.


„Az egyik ok, hogy 1989-ben volt egy komoly autóbalesetem, ami után azzal »riogattak«, hogy gondjaim lesznek az ízületeimmel. Ezt nem szerettem volna, így elkezdtem mozogni. Azért is tettem, mert a családomban is voltak betegek, s orvosként magam is látom a különbséget azon páciensek között, akik sportolnak, illetve akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Így egy kicsit nekik is példát tudok mutatni, elhízottan, cigarettázva nem tudnék hiteles lenni a betegek szemében" – folytatta Szabó Ibolya dr., aki diákként egyébként kézilabdázott és úszott, de az ominózus baleset után a kilencvenes években kezdte újra el a rendszeres testmozgást.

Szabó Ibolya

„A futás mellett szeniortriatlonban is kipróbáltam már magamat. Az első félmaratont tizenegy éve futottam Budapesten. Azóta többször is teljesítettem a huszonegy kilométert" – folytatta a győri orvos, aki azt is elárulta, mi volt a legnehezebb a mostani maratonon.


„Egyértelműen a szintkülönbség, ami kétszázötven méter volt. A legkeményebb rész a huszonöt és harminc kilométer közötti volt. Az időeredményeimen látszik is, hogy nagyjából ott volt a holtpont. Szerencsére sikerült ezen átlendülni, s befutni a célba. Ebben nagy szerepe volt barátnőm fiának, aki testnevelő és ő készített fel a versenyre, amiről egy újságban olvastam először, s akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mivel ott az én időm még bőven belefér az előírt szintbe, elindulok az autentikus athéni maratonon" – fogalmazott Szabó Ibolya, aki köszöni még futótársának, Judák Ambrus segítségét az edzésben, barátnőjének, Zsombori Eszternek , és férjének, Illés Zoltánnak a verseny alatti buzdítást, a holtponton való túljutást és a készült fényképeket, valamint saját férjének, Jánosnak a kíséretet. 


Ami a folytatást illeti, várhatóan kicsit lassabb tempóra vált Szabó Ibolya.


„Mivel nem az idő az én ellenfelem, így nem látom értelmét, hogy azért fussak, hogy pár percet esetleg javítsak az eredményemen. Más kihívások is vannak, most a teljesítménytúrákban gondolkodom, s ha összejön, a nyugdíjba vonulásom után szeretném egyszer az El Caminót is teljesíteni" – mondta végezetül a győri orvos.

Szabó Ibolya az athéni maratonon. A kép a 30. kilométernél készült, túl a legkritikusabb szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában