Helyi sport

2017.02.25. 08:00

Norvégiába kerül a Böhn-dombormű másolata

Karl Erik Böhn Audi-arénában látható dombormű replikáját márciusban szülővárosában, Sandefjordban is felavatják. Ezt - csakúgy, mint az eredetit - a győri Lebó Ferenc készítette.

Szabó Gábor

Karl Erik Böhn 2014 februárjában hunyt el leukémiában. A norvég szakember rövid ideig irányította az Audi-ETO-t, a BL-döntőben csak idegenben lőtt gólokkal maradt alul a zöld-fehér alakulat a montenegrói Buducnost Podgorica ellen. Később KEB – ahogyan sokan becézték – a magyar női válogatott szövetségi kapitánya lett, irányításával EB-bronzérmet szerzett a nemzeti csapat.


Nem sokkal a szerbiai kontinenstorna után derült ki, hogy az edző súlyos beteg, s bár többféle beavatkozással próbálkoztak az orvosok, a kór végül legyőzte a 49 éves szakembert. Emlékére még 2014 augusztusában egy bronz domborművet lepleztek le az Audi-arénában. A megrendelő a győri klub volt, s a mintegy 50 kg súlyú alkotást a győri Lebó Ferenc szobrász készítette el.

 

Lebó Ferenc és Andreas Smeby Karl Erik Böhn domborművének másolatával.

Lebó Ferenc és Andreas Smeby Karl Erik Böhn domborművének másolatával.


"Karl-Erik Böhn személyisége – bár nem ismertem személyesen – nagyon szimpatikus volt számomra is. Úgy gondoltam már korábban is, hogy a dombormű méltó megemlékezés róla. A klub kérése volt, hogy a rá jellemző vidámság tükröződjön a műről. Ezt azt gondolom, sikerült is megvalósítani" – nyilatkozta Lebó Ferenc, aki hozzátette: az eredeti alkotásnál többször is végignézték az agyagmintát, s csak azután öntötték bronzba.


A replika hátteréről a következőket mondta a győri művész: "Karl Erik Böhn barátja, Andreas Smeby kért meg arra, hogy készítsem el a másolatot. Ez gyakorlatilag annyiban különbözik csak az eredetitől, hogy míg az arénában lévőn magyar a szöveg, addig erre norvég felirat készült."


Hogy Andreas Smeby mennyire közel állt Karl Erik Böhnhöz, jól mutatta az is, hogy a magyar válogatottnál videoelemzőként segítette a szakember munkáját, emellett egyike volt annak a hat embernek, aki a végrendeletnek megfelelően vitte a koporsót a temetésen.


Az elkészült második dombormű március 12-től lesz látható Sandefjordban. A győri szurkolók is részt vesznek majd a hivatalos felavatáson, mivel a csapat éppen aznap játszik majd a Bajnokok Ligájában Larvikban, amely 18 km-re található Sandefjordtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában