Helyi sport

2015.07.23. 10:49

Soproni Sördögök - Irány a nemzetközi porond

Eldőlt: a 2015/2016-os évadban kilép a nemzetközi porondra, az európai „hadszíntéren" is megméretteti magát a Soproni Sördögök férfi kosárlabdacsapata. Az együttes két játékosa a válogatottal készül.

Botár László

A soproni gárda nemzetközi indulásáról Pojbics Szabolcs ügyvezető tájékoztatta lapunkat, aki azt mondta: az önkormányzat minden tekintetben támogatta az előrelépést jelentő nemzetközi szereplést.

Pojbics hozzátette: a szakmai stábbal alaposan végigbeszélték a nemzetközi szereplésben rejlő lehetőségeket és persze a kettős terhelésből, sok utazásból fakadó buktatókat egyaránt. Mindent egybevetve döntött végül úgy a klub és a szakvezetés, hogy több mint két évtized után a soproni férficsapat újra kilép a nemzetközi porondra.
Éppen a kétfrontos terhelés miatt ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal öt idegenlégiósa lesz a csapatnak.



A nemzetközi szereplésnek természetesen gazdasági, anyagi vonatkozásai is vannak. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető annyit mondott: a klub kapott a nemzetközi szövetségtől (FIBA) egy tervezetet, amelyben a
FIBA arról tájékoztat, hogy az előző évek, sőt, évtizedek gyakorlatával ellentétben az ősszel kezdődő évadtól anyagilag támogatja a nemzetközi porondra kilépő csapatokat.

Abban, hogy kihasználva a teljes légiós kontingenst, várhatóan öt külföldi kosarast foglalkoztat majd a soproni klub, szakmai érvek mellett gazdasági tényezők is közrejátszanak. Pojbics kifejtette: a magyar szövetség azzal támogatja a klubok kilépését a nemzetközi porondra, hogy amely csapat elindul az európai kupák valamelyikében, ötödik
légiósának játékengedélye ugyanúgy 300.000 forintba kerül, mint az előző négy külföldi kosarasé. Ha viszont egy csapat csak a magyar bajnokságban indulva szerződtet öt légióst, akkor az ötödik külhoni kosárlabdázó játékengedélyének ára már 4 millió forintra rúg. Ilyen gazdasági feltételek mellett szakmailag azért célszerű az öt légiós foglalkoztatása, mert a kétfrontos terhelés miatt jobb, ha minél több minőségi játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére.

Thomas Spanyolországban folytatja

Európa talán legjobb, legerősebb bajnokságában folytatja pályafutását Thomas Jermaine. Már biztos, hogy a Szolnokra szerződő montenegrói Milos Boriszov után a Sördögök újabb alapembere, kulcsjátékosa távozik Sopronból – méghozzá egy igen nívós, rangos bajnokságba. Az előző négy évadot Sopronban töltő, a Sördögök szurkolói körében méltán népszerű J. T., azaz Thomas Jermaine Spanyolországba igazolt. A tavaly nyáron válogatottunkban is pályára lépő magyar–amerikai kettős állampolgárságú irányító a saját Instagramján számolt be róla, hogy a spanyol élvonalban szereplő Manresa együttesénél, Hanga Ádám korábbi csapatánál folytatja pályafutását.


Az említett szakmai stáb vezetője, Sabáli Balázs a keret kialakításával és a felkészülés kezdetével kapcsolatban elmondta: a légiósok ügyében először a center és az irányító kérdését szeretné megnyugtatóan rendezni. A középjátékos posztjára megvan a kiszemelt, s mint mondta, a klub már felvette a kapcsolatot a játékos ügynökével, ettől kezdve az anyagiakon múlik, sikerül-e megegyezni. Irányítóposzton 2–3-ra szűkült a jelöltek köre a rengeteg kosaras közül, akiknek anyagaival az ügynökségek „bombázták" a klubot.

A magyar állomány teljes, tagjai közül ketten, Ruják András és Tóth Gergely szerdától Kecskeméten edzőtáborozik a válogatottal. A csapat felkészülése augusztus 10-én kezdődik, Sabáli reményei szerint addigra – legalábbis papíron – teljes lesz a keret, azaz eldől, kik lesznek a légiósok. Addigra az is kiderül, kikkel kerül egy csoportba a Sördögök nemzetközi porondon, hiszen a kupák sorsolását augusztus 4-én tartják Münchenben.
A Sördögök felkészülésének első hete tehát még a két válogatott játékos nélkül történik, Rujáknak és Tóthnak a program az azt megelőző hét végén fejeződik be a nemzeti csapatnál. Ők egy hét pihenő után kapcsolódnak majd be a felkészülésbe. A Sördögök vezetőedzője szerint az lenne az ideális, ha a harmadik héttől már a légiósok is a csapattal készülnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában