Helyi sport

2015.04.17. 11:51

A győri motoros 10 év után tér vissza a `Dakarra´ - nézze meg videón Varga Ákos motorozását!

Varga Ákos 43 évesen újra megpróbálja meghódítani a "Dakart" 2016-ban, igaz, ezúttal már Dél-Amerikában. Legutoljára 2006-ban indult a világhírű versenyen.

Szeghalmi Balázs


Az újonc magyar versenyzőre még a francia tévék is felfigyeltek

A legendás afrikai viadalt első magyar motorosként teljesítő Varga Ákos a 2008-as, terrorfenyegetettség miatt lefújt Dakar óta vár az újabb rajtra. 2016-ban újra eljöhet az ő ideje, igaz, már Dél-Amerikában.

A 2000-es évek közepén, 2005-ben és 2006-ban is befejezte a világ egyik legkeményebb sporteseményének tartott Dakart Varga Ákos. A három hétig tartó, embert próbáló sivatagi száguldáson újoncként a 27. helyet szerezte meg a győri motoros.

Utóbbi annyira kiváló és meglepő eredménynek számított, hogy Varga Ákos teljesítményére még a francia kereskedelmi televíziók is felfigyeltek.

A kisalföldi versenyző 2006-ban ugyan "csak" 60. helyen végzett a fekete kontinensen, de a legjobb napi szakasz eredményét (8.) ekkor érte le.

Az "Alma" becenévre hallgató pilóta most pontosan egy évtizeddel később, 43 évesen újra megpróbálja meghódítani a "Dakart", igaz, ezúttal már Dél-Amerikában.


Videó: Cseh Róbert


"Szinte szünet nélkül motoroztam"

"Akit egyszer megérintett a Dakar szele, szelleme, azt el nem engedi. 2005-ben és 2006-ban nagyon jó formában tudtam magam megmérettetni a sivatagban.

Az elmaradt 2008-as verseny - amikor terrorfenyegetettség végett le kellett fújni a viadalt – miatt azonban van bennem hiányérzet" – kezdte a Kisalföldnek Varga Ákos.

"Visszatérésről ugyanakkor nem beszélhetünk, hisz szinte szünet nélkül motoroztam, folyamatosan indultam enduro futamokon mind itthon, mind külföldön. Más kérdés, hogy ezek a versenyek nem kerülnek be a médiába úgy, mint a Dakar.


Edzés közben Varga Ákos - fotók: Cseh Róbert


"Ha nem dolgozol most iszonyatosan keményen, nincs esélyed a Dakaron"

2016-ban biztos szponzori háttérrel vághatok neki a dél-amerikai versenynek, az UNIQA Sandlander Team jelenleg itthon a legerősebb csapat. Ráadásul csapattársam is lesz Horváth Laller személyében, ami szintén előny a háromhetes viadal során.


Galéria kép

Jelenleg olyan versenyeken indulok – múlt héten Erdélyben álltam rajthoz -, melyek napi 7-8 órásak, rendesen megterhelik az ember szervezetét. A Dakarra azonban másképp nem lehet felkészülni. Ha nem dolgozol most iszonyatosan keményen, nincs esélyed arra, hogy kibírd a három hetet" – magyarázta Varga Ákos.


"Ákosnak olyan ez, mint valami drog"

"Az autósportban eltöltött évtizedeim megmutatták, hogy a siker és a sikertelenség között vékony mezsgye van. Magam is többször megéreztem a siker ízét és valódi értéknek tartom, hogy olyan emberrel dolgozhatunk együtt, aki tudja, miről beszélünk.

Ákosnak is olyan ez, mint valami drog. Mindig akarja és hisz benne, miközben komoly sporteredményei is alátámasztják, hogy helye van ebben a sportágban" – értékelte a győri motoros leigazolását az UNIQA Sandlander csapatot irányító Pócsik László.

A biztos célbaérés a legfontosabb 

Arra a kérdésünkre, hogy elsősorban végig szeretne-e menni újra a "Dakaron", vagy akár versenyezni is próbál a legjobbakkal, a következő választ kaptuk a többszörös magyar bajnok enduró és endurókrossz pilótától: "az elsődleges cél, hogy akárcsak az előző két indulásom során, most is teljesítsem a távot.

Galéria kép


Természetesen ha nap mint nap jól megy a motorozás, akkor igyekszem majd eredményben is a lehető legtöbbet kihoznia 2016-os futamból".


Dakarból Dél-Amerikába

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először. 28 év alatt a világ egyik legnézettebb sporteseményévé nőtte ki magát, de 2008-ban terrorveszély miatt le kellett mondani a száguldást.

2009-ben Dél-Amerikába költözött a verseny, mely megtartotta a "Dakar" nevet. Utóbbi döntést többen vitatják, de a szervezők kitartanak elképzésük mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában