Múzeumok Éjszakája

2024.06.23. 07:24

Éjszaka a múzeumban - Győrben is rengeteg látogató érkezett a rendhagyó kiállításokra - Sok-sok fotó

A Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretében Győrben is rengeteg programmal várták az érdeklődőket. Az eseményeken évről évre egyre többen vesznek rész és egyre szélesebb korosztályt sikerül megszólítani a rendhagyó, a hagyományos múzeumi keretek közül kilépő programokkal.

Dániel Viktória

A Múzeumok Éjszakája egy nagyszerű lehetőség, hogy kiállításainkra, rendezvényeinkre a megszokottól eltérően, kötetlenebb, lazább formában invitáljuk meg látogatóinkat egy izgalmas szombat esti programkavalkád keretében - mondta el Székely Zoltán a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. 

- A kiállítások, tárlatvezetések és előadások koncertekkel, italkóstolóval, táncházzal, mesevetítéssel, tűzugrással, csocsózással vagy éppen tüzérségi bemutatóval váltakoznak. Képletesen és persze valóságosan is szélesre tárjuk a múzeum kapuját, hogy minden korosztály megtalálja a szívének tetsző, érdeklődésének megfelelő programot. Reményeink szerint látogatóink megtapasztalhatják, hogy a múzeum egy olyan találkozási pont, ahol családjukkal, barátaikkal jól érezhetik magukat és ahol új élmények várják őket. Olyan hely, ahová máskor is érdemes visszatérni.

Székely Zoltán hozzátette a covid járvány elmúltával évről-évre népszerűbb a Múzeumok Éjszakája, és egyre többen látogatnak el rendezvényeikre. A legtöbben családjukkal, barátaikkal jönnek és kihasználva a lehetőséget több programon is részt vesznek . A látogatók többségét a 30-50-es korosztály alkotja, de sok a szépkorú is, emellett pedig egyre több fiatal tölti velük e szombat estét.

- A Múzeumok Éjszakájának, mint országos rendezvénynek minden esztendőben van egy ajánlott szlogenje és ehhez társuló kiemelt tematikája. Idén ez a "GÓLPASSZ" és a futball, tekintettel a már zajló Európa Bajnokságra. Ezért mi is beillesztettünk olyan programokat a kínálatunkba, amelyek a focirajongóknak szólnak. A középpontba természetesen a legendás győri ETO került. A Magyar Ispitában megtekinthető a 120 éves csapat történetét felidéző kiállítás, Hajszán Gyula, Keglovich László és Nagy Domonkos blogger pedig az ETO legemlékezetesebb sztorijait eleveníti fel. A "rangadó teremben" pedig lehet csocsózni és gombfocizni, a kispadon pedig a kultuszfilmmé vált "Régi idők focija" forog. 
A foci mellett kiemelt programpontunk a "24-szer a pokolban" című kiállításunk, amelyet a hadtörténet és a fegyverek iránt érdeklődőknek ajánlunk, ehhez kapcsolódóan az este folyamán egy légvédelmi ágyú háromszor is elsütünk. 
A nyolc épületben több mint 50 program zajlik az este. A változatosságot a zenei produkciók sokfélesége is jelzi: épületeinkben egyaránt felcsendülnek nóta- és operett számok, klasszikus szalonzene keringővel és szerenáddal, Edith Piaf sanzonok illetve latinos, jazzes világzene.

A 2023-as Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagából új kiállítás is nyílt az este. Múzeum állandó kiállításain pedig tárlatvezetésekkel várták az érdeklődőket. Azoknak, akik egyénileg vagy családi körben szerették volna felfedezni a kiállítások titkait, egy QR-kódos barangoló- és a térképes nyomozójátékkal is készültek a szervezők, amivel az interaktív élményszerzés mellett még nyerhettek is a résztvevők. 

Visszatérően népszerű helyszín volt a várkazamata is, ahol török sarokkal és vártörténeti előadásokkal várták a látogatókat. A cserépkályha-történeti kiállításban pedig nemcsak magával a hagyományos mesterséggel ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában