5 évre megválasztva

2024.04.12. 12:32

Hisz a közösség erejében a soproni Savanyu Gergely, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének országos elnöke

Tisztújítást tartott a Színházi Dolgozók Szakszervezete. A következő öt évben országos elnökként Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház színművésze, a soproni alapszervezet elnöke irányítja a 17 fős elnökséget.

Bódvai Ildikó

Savanyu Gergely A vén bakancsos és fia, a huszár című darabban Papadimitriu Athinával. A szakszervezeti teendői miatt Savanyu Gergely a jövőben kevesebb soproni feladatot vállal.

Fotó: Máthé Daniella

Jelentősen megújult az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezetének vezetősége. Az új elnök Savanyu Gergely lett, Kovács Éva Rebecca és Makranczi Zalán pedig az alelnöki feladatokat látják el. 

– Fontos, hogy a kollégák érezzék, tudják, van kihez fordulniuk, nem maradnak egyedül a problémáikkal – mondta el a Kisalföldnek Savanyu Gergely. Hozzátette, az új elnökség az eddigieknél hangsúlyosabb érdekképviseleti munkát tervez. Az elmúlt évek zaklatási ügyei, valamint a Nemzetiben a színházi baleset ráirányította a figyelmet a közös kiállás szükségességére és a munkajogi kérdésekre. Különösen fontosnak tartják, hogy a készülő új kulturális törvény kapcsán aktív párbeszédet kezdjenek a minisztériummal. 
– Szeretnénk elérni, hogy a kulturális tárca bevonja a szakszervezetet az új törvény előkészítésébe. Ezért a következő fél évben az elnökség az összes színházat felkeresi – mondta. Hozzátette, a hatékonyság növelése érdekében fel kívánják hívni a kollégák figyelmét arra, hogy a szakszervezet csak akkor tud eredményesen működni, akkor nő a súlya a tárgyalásokon, ha minél többen csatlakoznak az alapszervezetekhez. 

Savanyu Gergely örömét fejezte ki, hogy a küldöttek egy fiatal és energikus ügyvezető elnökséget állítottak össze. Megköszönte az eddigi vezetőség munkáját, és külön köszönetet mondott a korábbi elnöknek, Mihályi Győzőnek az elmúlt tíz évben végzett tevékenységéért. 

Tervei szerint átalakítják az elnökség működését, melynek tagjai szakterületekért, illetve földrajzi egységekért felelnek majd. A nyugat-magyarországi régió felelőse például Kolnai Kovács Gergely, a Győri Nemzeti Színház színművésze lesz. Sipos László Márk, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze a fiatalokat és az egyetemi ügyeket képviseli az elnökségben, a soproni Izsó Katalin pedig a nyári színházakat és az irodai dolgozókat. 

– Hiszek a közösség erejében és az újonnan kialakított munkarendben, ami elosztja a terheket a vezetőség tagjai között – válaszolt Savanyu Gergely arra a kérdésre, hogy a soproni színházi munkája mellett hogyan tudja majd ellátni az országos szervezet vezetését. Hozzátette, természetesen többet lesz Budapesten, ezért a következő évadban az idei hat soproni premierrel szemben csak négyet vállal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában