Rangos elismerés

2024.03.14. 23:11

Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki Bellai Esztert, a Győri Nemzeti Színház operaénekesét

A művésznő az operairodalom szinte minden meghatározó drámai szoprán címszerepét alakíthatta. Bellai Eszter a pályán töltött harminchét év alatt közel negyven főszerepet formálhatott meg több rendezésben bemutatva – a Magyar Állami Operaházban és az ország fő játszóhelyein, valamint nemzetközi koncertutakon is.

Kisalföld.hu

A drámaian finom piano hangjairól és kivételesen kifejező előadásmódjáról híres énekesnő az operairodalom szinte minden nagyszabású címszerepében elkápráztatta a közönséget. Idén – a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából – mindezért átvehette a rangos Liszt Ferenc-díjat.

A magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetéssel ismerték el Bellai Eszter operaénekest csütörtökön. A Liszt Ferenc-díjat kiemelkedő zenei és előadóművészeti tevékenységéért adták át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Fotó

Sosem engedtem a 48-ból, mindig alázattal, teli maximalizmussal viszonyultam hivatásomhoz, illetve szerepeimhez. Nem tehettem mást, hisz számomra olyan fényesen ragyogó csillagok mutatták az utat, mint a világhíres Montserrat Caballé, akivel 1986-ban több koncerten is együtt énekeltünk Brüsszelben. Az áriák kidolgozásakor mindig úgy gondoltam, csak akkor végeztem jó munkát, ha ő is elégedett lenne. Pályám méltó elismerése számomra a Liszt Ferenc-díj

– nyilatkozta az átadást követően a Győri Nemzeti Színház meghatott kiválósága, Bellai Eszter.

Bellai Eszter elrabolta a közönség szívét

A művésznő az operairodalom szinte minden meghatározó drámai szoprán címszerepét alakíthatta: a pályán töltött harminchét év alatt közel negyven főszerepet formálhatott meg több rendezésben bemutatva – a Magyar Állami Operaházban és az ország fő játszóhelyein, valamint nemzetközi koncertutakon is. 

Utóbbiak között legszívesebben ausztrál, izraeli, mexikói, argentin és németországi turnéit említi, melyeken németül és olaszul énekelt. Repertoárját az opera- és operettirodalom gyöngyszemei ékesítik, a nőiség ezer arcát mutathatta be többek között kedvencei – az Aida, a Traviata, a Tosca, az Otello, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Vígözvegy és a Pillangókisasszony címszerepeit magára öltve. Utóbbi, melyért különösen sok szakmai elismerést kapott, igazán fontos számára.

A drámaian finom piano hangjairól és kivételesen kifejező előadásmódjáról híres énekesnő az operairodalom szinte minden nagyszabású címszerepében elkápráztatta a közönséget. Idén – a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából – mindezért átvehette a rangos Liszt Ferenc-díjat.

Ezt az operát két rendezésben is énekelte a Magyar Állami Operaházban, a most futó rendezést éveken át. Verdi és Puccini, a zeneszerzőzsenik legszebb áriáit összefűzve 1995-ben komoly szakmai visszhangot kiváltó önálló CD-t jelentetett meg „Swinging sentiments – Szárnyaló szenvedélyek” címmel.

Most újra megtapasztalhattam, hogy a zene varázslata tényleg határtalan. Mindegy, hogy az ember nemzetközi színpadon, Budapesten vagy Győrben hagy nyomot, a fontos végül az, hogy éneklés közben a közönség szívét elrabolja

 – összegzett a díjazott, aki 2023-ban Életműdíjat kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában