A helyi értékeket ünneplik

2024.02.05. 14:07

Szőnyi alkotók munkáiból nyílt tárlat a komáromi Generációk Házában

Az idei első kiállítás nyílt meg a napokban a Generációk Házában. Ezúttal a Szőnyi Alkotóműhely munkáit csodálhatták meg az érdeklődők.

Kisalföld.hu

Körtvélyfáy Dina

A magyar kultúra napjához kapcsolódó megnyitón Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Komáromi Kulturális Kft. vezetője köszöntötte a résztvevőket. 

– Ez a rangos esemény közösségünk sajátja, akárcsak az, ami az alkalmat adja – fogalmazott. – Minden kultúra, ami nem természet. Vagyis minden az, ami körülvesz bennünket és nem madárdal, nem fűszál és nem égbolt. De valójában ott van mindenütt, legerősebben pedig bennünk. A kezünkben, a szívünkben. Az alkotásra való képességünk az, ami a kezet megindítja és a szívet megdobbantja. Hozzátette: ma az alkotókedvet és az alkotásra való képességet, a képzőművészetet és a helyi értékeket ünneplik a 2009-ben alakult Szőnyi Alkotóműhely tárlatával. Elhangzott, a csoport elhivatott tagjai vizuális élményt ígérnek. 

A változatos alkotások elnyerték a népes közönség tetszését a Generációk Házában. Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az alkotóműhely a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban Nagy Judit képzőművész irányításával kapott szárny- ra. A résztvevők a mai napig olyan alkotók, akik nem rendelkeznek képző- vagy iparművészeti diplomával, ugyanakkor fontos számukra, hogy a mindennapi tevékenységük mellett használják a művészi alkotóképességeiket. Jelenleg tizenhatan tagjai az alkotóműhelynek, akik szabadidejükben heti egy alkalommal, szerdánként háromórás közös munkával képezik magukat. Többjük aktív megjelenéssel, mások a témák feldolgozásával a szervezett kiállítások résztvevői. Az alkotók között minden korosztály megtalálható, az élet különböző területéről érkező, igen aktív tagságot a közös alkotómunka tartja össze. 

A megalakulás óta az alkotóműhely is számos változást élt meg, segítette az alkotómunkát Füriné Nagy Edit és Ganczer Katalin művész-tanár, később Szilva József festőművész is, a teremtést irányító vezetők mind-mind újabb és újabb látásmódot hoztak, egyre sokoldalúbbá téve a csoportot. Az alkotóműhelyben grafikák, festmények pasztell-, akvarell-, akril- és olajfestmények készülnek. Mindenki a saját érdeklődésének megfelelően dolgozik, bővíti a kelléktárát. 

Egyik legkiemelkedőbb sikerük, hogy 2023-ban Komárom város kulturális területén végzett helytörténeti, hagyományőrző, erkölcsileg példamutató tevékenységükért polgármesteri díjban részesültek. A tárlat február közepéig látható. 

Kiállítók

A tárlaton kiállítók a következők voltak: Aranyosiné Lőrincz Ágnes, Antal Edit Diána, Andruskó Zsuzsa, Bencsics Andrea, Baloghné Bujdosó Ildikó, Hornig Rudolfné Éva, Mészáros Gitta, Nagy Éva, Papné Éva, Pintér Andrea, Semsei Lászlóné, Szabó Réka, Nyikusné Zsebők Anna. A kiállítás láttat szakrális épületeket a két Komáromból, a város erődeit, Brigetio falfestményeit, Komáromhoz kötődő jeles személyek arcképeit, városi épületeket, a vizahalászatból is szemez, valamint megmutatja Komárom fontosabb történelmi eseményeit egy-egy alkotó kifejezésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában