Zene

2024.02.20. 07:05

Szakmai úton, Weimarban jártak a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium fuvolás tanulói - fotók

A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium fuvola szakos tanulói nemrég a németországi Weimar városába látogattak, és a Hochschule für Musik Franz Liszt főiskolán szereztek szakmai tapasztalatokat. A négy diák mellett felkészítő tanáruk, Kovács Katalin is rengeteg élménnyel tért haza a látogatásról.

Ollári Gergely

A győri intézmény kapcsolatain keresztül szervezte meg a külföldi szakmai utat nemrég a fuvola szakos fiataloknak, ami a weimari Hochschule für Musik Franz Liszt főiskolára vezetett. Négy szerencsés tanulójuk, Tarr Panni, Szarka Ágnes, Hérics Viktória és Hetyei Zsolt mellett szakmai főtárgy tanáruk, Kovács Katalin is elutazott a német kisvárosba.

Felvételünkön (bj ) Szarka Ágnes, Kovács Katalin felkészítő tanár, Hetyei Zsolt és Tarr Panni, akik mindannyian a szakmai út részesei voltak.
Fotó: Csapó Balázs

Az ottani főiskola kiváló fuvola professzora, egy magyar származású művész tartott számukra kétnapos intenzív szakmai programot. Garzuly Anna a világhírű Gewandhausorchester Leipzig szóló fuvolistája volt hosszú éveken keresztül, most a szintén elismert weimari iskola tanára, akihez több országból érkeznek hallgatók egész Európából.

– Régi álmom volt, hogy növendékeimet elvigyem ebbe az intézménybe, ahhoz a fuvolaművészhez, akit én magam is nagyon nagyra tartok. Anna meghallgatta tanítványaimat, sok hasznos instrukciót kaptunk tőle, valamint az ottani diákok óráin is részt vehettünk. Rengeteg tapasztalatot szereztem én is, új oktatási módszereket is megismerhettem. Az intézmény fantasztikus, a növendékeknek tableteket biztosítanak, ahová kottáikat töltik fel és minden segítséget megadnak a hatékony tanulás elősegítésére. Biztos vagyok benne, hogy növendékeim nem csak élményekkel, hanem hasznos tudással is gazdagodtak – fogalmazott lapunknak Kovács Katalin a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanára.

Hozzátette:

Weimar csodálatos város, egy kis ékszerdoboz, az iskola jól felszerelt. A főiskola oktatása minőségi, hiteles, amit sokan megirigyelhetnek.

Ahogy a diákok mondják, a nyelvgyakorlás miatt is hasznos volt az út, hiszen a fuvola órák német és angol nyelven folytak. Tarr Panni az iskolában szolfézs szakra is jár, még nem döntött egyelőre a jövőjéről, de a zene, biztosan nem hiányozhat majd az életéből. Hetyei Zsolt végzős diák, ő már kacsingat külföld felé. Ahogy mondja: az utazás rengeteg élménnyel és tanulással telt, különösen azért, mert valós főiskolai tanítási napokba láthattak bele. Szarka Ágnes lapunknak azt hangsúlyozta: az intézmény és a város is csodálatos volt. Szerinte az intenzív kurzusok meghallgatása során olyan tapasztalatokat szereztek, amelyeket itthon is kamatoztathatnak.

Kovács Katalin tanárnő lapunknak elmondta: a soron következő napokban és hónapokban is sűrű lesz a programja a fuvola szakos hallgatóknak, ugyanis párhuzamosan három versenyre is készülnek a növendékek.

A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, Baross Gábor szerint a szak fontos helyet foglal el az intézmény életében.

– Az úttal az volt a célunk, hogy fiataljaink betekintést nyerjenek, hogyan is folyik az oktatás egy ilyen külföldi, neves főiskolán, és hogy belekóstolhassanak abba a magas színvonalba, amit ez az intézmény képvisel Európában. A Győri Tankerületi Központ támogatta az utazás lebonyolítását, ami nagy segítség volt számunkra. Az ott töltött napokban diákjaink az intenzív kurzus mellett meghallgathatták a helyi fuvolisták nívós osztálykoncertjét. Jelenleg két volt diákunk is tanul a weimari iskolában, amire nagyon büszkék vagyunk, és ezek a találkozók tovább erősítik a kapcsolódást az intézmények között. A fuvola szakunk a sikeres tanszakok közé tartozik, megannyi tehetséggel, akik közül többen érdeklődnek külföldi iskolák felé is. Szép versenyeredményekkel büszkélkedhetnek hazai és nemzetközi szinten, és a továbbtanulási mutatóik is kiválóak –mondta el lapunknak Baross Gábor, a győri konzi igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában