Sopron kultúrájáért díj

2024.01.30. 09:00

Soproni költők műveit zenésíti meg T. Horváth József

Verseket zenésít meg, CD-ket ad ki, könyveket, újságot és évente megjelenő periodikát szerkeszt, és állandó szereplője a városi kulturális műsoroknak. 2023-ban T. Horváth József kapta a „Sopron kultúrájáért” díjat.

Bódvai Ildikó
T. Horváth József dalai mára állandó szereplői a városi műsoroknak, számtalan gyermekkoncerttel járult hozzá a soproni költészet értékeinek megőrzéséhez és továbbadásához. Fotó: Szalay Károly

– Nagyon meglepett, örömmel töltött el és nagyon köszönöm, hogy ilyen megtisztelő díjra terjesztettek fel és azt nekem ítélték – kezdte a „Sopron kultúrájáért” díjjal kitüntetett T. Horváth József. – Szívesen veszek részt a város irodalmi, zenei és képzőművészeti életében, ehhez jön még a zenei kiadói tevékenység, a fellépések, valamint a tanítás. A Soproni Füzetek című, évente megjelenő antológiát lassan egy évtizede szerkesztem, emellett több, Sopronban megjelenő könyv, újság tördelési, grafikai munkáit végeztem. 

T. Horváth József 1981-től 1995-ig a pécsi Szélkiáltó együttes tagja volt, hanglemezek, CD-k, színházi és bábszínházi előadások zeneszerzésében működött közre. 1995-től önálló gyermekműsorokkal lép fel és népszerűsíti a magyar költészetet, a magyar irodalmat a megzenésített verseken keresztül. Első önálló gyermek- albuma Kaland címmel jelent meg, ezt követte a Ballada a városról című CD Helyey László színművésszel. 

– 1998 óta élek Sopronban, szeretem ezt a várost. Nekem fontos, ami itt történik, és azok, akik itt élnek, dolgoznak, alkotnak. A soproni művészet alkotásait szeretném megmutatni másoknak. Sopron ismert költője, Sarkady Sándor nyitotta ki számomra ezt a csodás világot – beszélt a városhoz fűződő érzéseiről T. Horváth József. Azt mondja, ami megérinti, arról szívesen ír dalt. 

A gyermekversek is nagyon közel állnak hozzá, több soproni költő művét zenésítette meg. A Télkergető, Évkergető, Meglepetés, Tündérrádió című albumain soproni költők gyermekversei hallhatók, az Ez az a hely című CD pedig a soproni költészetet reprezentálja. 

Gravitáció címmel készített egy albumot, amelyen a Kossuth-díjas soproni költő, Rakovszky Zsuzsa megzenésített versei, valamint a költő saját hangján megszólaló művei hallhatók. Egy másik albumon a soproni születésű Zentai László költő mondja el saját műveit, melléjük nyolc megzenésített vers került. 

Hosszan lehetne még sorolni lemezeit, de arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik munkájára emlékszik a legszívesebben. Azt mondta, arra, amelyiknek a dalait 2200 gyermekkel énekelte egyszerre a soproni Fő téren a Kisalfölddel közösen szervezett Guinness-rekord-kísérlet keretében. A Télkergető című album volt az, Sarkady Sándor megzenésített verseivel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában