Évfordulós ünnep

2023.11.27. 16:06

Jubilál a soproni Testvériség Néptáncegyüttes - ízelítő a német nemzetiségi mesterségtáncokból - fotók

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a soproni Testvériség Táncegyüttes, melynek tiszteletére "Mesterségünk címere" című gálaműsort adtak szombaton a GYIK Rendezvényházban.

Kisalföld.hu

A Testvériség Néptáncegyüttes gálaműsorán színpadra lépett többek között a szenior, illetve az ifi korosztály és az aktív felnőttcsoport.

Fotó: Máthé Daniella

A soproni Testvériség Néptáncegyüttes 1963-ban alakult azzal a céllal, hogy Sopron és környékbeli falvainak német nemzetiségi „Hienz” kultúráját felgyűjtse és átörökítse az utókor számára. A csoport művészeti vezetője 25 évig Brieber István volt, az ö néptánc koreográfiáit a mai napig műsorra tűzi a táncegyüttes, így állítva emléket „Pityu Bácsi” életművének. A soproni térségben fontos szerepet betöltő néptáncegyüttes vezetését 1988-tól Csoltói József vette át, nagy gondot fordítva az utánpótlás nevelésre.

A jubileumi ünnepségen, melyen az alapító tagok közül öten meg is jelentek ékes ízelítőt adtak a fellépők a sokszínű Sopron környéki német nemzetiségi mesterségtáncokból. A műsorszámokban színpadra lépett többek között a szenior, illetve az ifi korosztály és az aktív felnőtt csoportja, de fellépetek az ágfalvi óvodások, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói és a soproni Kistestvérek utánpótlás tagjai is.

- Mintegy negyven éve táncolok táncegyüttesben, melynek harmincöt éve vagyok a vezetője. Örömmel tölt el az a tény, hogy a táncegyüttesünk hatvan éve folyamatosan működik, tehát fennállása óta nem tartottak szünetet a tagok. Mindemellett a táncos kollégáim, barátaim, oktatók közösen nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésre - mondta el Csoltói József, művészeti vezető.

A jubileumi gálaműsort követően megtartották a Testvériség Bált is, ahol a talpalávalót a Borvirág Fúvós Parti, a Faterok Zenekar és a Lustige Familie zenekar szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában