Könyvszalon és színház

2023.11.03. 06:05

Dráma a Szalonban - Visszatér a kortárs drámaíróverseny a győri színházba

Egy év kihagyás után visszatér a Győri Nemzeti Színházba a könyvszalon, melynek idén sem marad el az egyik legsikeresebb eseménye, a drámaverseny.

Simon Roberta

Nagy Balázs, Posonyi Takács László és Sárközi József

A kreativitás és alkotás turbó üzemmódba kapcsol és ahogy az lenni szokott, három csapat verseng a közönség és a zsűri elismeréséért.

A feladat nem egyszerű, a rendezőknek a Kisalföld napilapban megjelent szalagcímek alapján kell írni és rendezni egy darabot két nap alatt, aminek sorsáról a közel 700 fős közönség dönt.

Az idei évadban, a hat fős csapatok élére csapatkapitányokat is kineveztek, akik extra feladatok megoldásával vagy elbukásával hozhatják előnyösebb vagy hátrányosabb helyzetbe saját stábjukat. Nagy Balázs, Posonyi Takács László és Sárközi József színészek már lázasan készülnek és mivel a Könyvszalon drámaíróversenyéből idén sem maradhatnak ki a fiatal tehetségek, mindegyik csapatban két színészhallgatót kell választaniuk. Nagy Balázsnak ez lesz az első alkalom, hogy kipróbálja magát a Dráma a szalonban versenyén, ugyanis eddig mindig előadásai voltak a rendezvény ideje alatt. Kíváncsian várja, milyen lesz a felkészülés és hogyan sikerül egy teljes előadást összeállítani két nap alatt. Posonyi Takács László már rutinos versenyző, tavaly a polgármesteri különdíjat nyerte el. Sárközi József a 2021-es megmérettetésen ugyan nem vett részt, de a korábbi években többször is részese volt a kalandos programnak.

Nagy Balázs

A hajmeresztő feladatra idén is három rendkívüli rendező vállalkozott: Kszel Attila, aki hazai pályán érezheti magát, hisz évtizedek óta írja és rendezi a győri színház ifjúsági előadásait. Móczár Bence a teátrum friss tagja, aki fiatalos lendülettel és üdítő kreativitással szövi történeteinek szálait. Nem először rendez darabot a Győri Nemzeti Színházban, viszont a Dráma a Szalonban új kihívás lesz számára. Végül, de nem utolsó sorban Váradi R. Szabolcs, a kaposvári színház írója, segédrendezője ír cikkből színdarabot, majd állítja színpadra.

Posonyi Takács László

A színészcsapatokra írt darabok ősbemutatóját szombat este tartják a nagyszínpadon, amelynek végén kiderül idén ki kapja meg a legjobb előadás, rendező, női és férfi színész díjakat, valamint az est legígéretesebb pályakezdője elismerést.

Sárközi József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában