Segítik a helyi alkotókat

2023.10.06. 08:53

Közelebb hozzák egymáshoz a művészeti ágak dolgozóit - A Magyar Művészeti Akadémia győri munkacsoportjában jártunk

Lassan egyéves tapasztalattal rendelkezik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Győri Regionális Munkacsoportja, melynek vezetője Hefter László, az akadémia tagja, titkára pedig Kalló Dorottya. Az idei munkáról beszélgettünk.

Barki Andrea

Tavaly az MMA hét régióban alakította meg munkacsoportjait. A győri, miskolci, kecskeméti, veszprémi, szegedi, debreceni és pécsi központtal működő csoportok létrehozásával a köztestület a hazai és a határon túli magyarlakta területek művészeti-kulturális életében szeretne aktívan jelen lenni, és segíteni a helyi közösségépítést. 

– Jelenleg 29 akadémikus és 19 köztestületi tagunk van, létszámunk bővül. Az volt az első feladatunk, hogy minden művészeti ágban feltérképezzük a kulturális élet azon sarkpontjait, ahol valamilyen aktivitás mutatkozik. Az is célunk, hogy olyan személyeket találjunk, akik bemutatják a Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyékben és a Felvidéken zajló művészeti életet, sőt, be is kapcsolódnak ebbe a munkába. Igyekszünk a fiatalabb korosztályhoz tartozókat is támogatni, akik újszerű dolgokkal jelentkeznek – mondta el kérdésünkre Hefter László. 

Hefter László akadémikus. Fotó: Rákóczy Ádám

– Az MMA egyik fő célkitűzése, hogy a helyi alkotómunkát segítse, közelebb hozza egymáshoz a különböző művészeti ágakban dolgozókat. Azáltal, hogy új fórumot teremt a helyi munkacsoport, sokkal könnyebben tudunk egymással és a közönséggel is kommunikálni. Az általunk szervezett vagy támogatott programok mindenki számára nyilvánosak, szeretnénk, hogy minél több emberhez elérjenek – szögezte le Kalló Dorottya. 

Kalló Dorottya, a csoport titkára. Fotó: Rákóczy Ádám

Az első évben számos program valósult már meg a győri régióban. Április 21-én nyitották meg a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában az Üvegtársak című fotó- és üvegművészeti kiállítást Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili munkáiból. Támogatták az Atelier művészeti folyóirat évi megjelentetését, a Camerata Pro Musica szombathelyi alapítványi kamarazenekar koncertjét, Tolnay Imre köztestületi tag képzőművészeti kiállítását, továbbá egy szakmai katalógus létrehozását, a Ravazdi Parasztszalon beszélgetőest-sorozatot, ahol alkalmanként egy régiós akadémikus és egy köztestületi tag beszélget, valamint egy Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes 90. születésnapja alkalmából készülő önéletrajzi albumot. 

A programokon bárki részt vehet, a kiállítások, beszélgetések nyilvánosak. Az idei év tapasztalatai alapján most zajlik a jövő év támogatott programjainak kiválasztása, hamarosan hírt is tudunk adni róla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában