Barátság a versengés helyett

2023.10.19. 16:11

Költőóriások - Petőfi és Arany barátságáról a győri színpadon - fotók

Pénteken bemutatják Kszel Attila legújabb darabját, amit Tűzön-vizen át címmel írt és rendezett az alkotó. A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében megelevenedik Arany János és Petőfi Sándor költőóriások. Az előadás a bicentenárium kapcsán is szeretne tisztelegni Petőfi előtt, akinek több győri vonatkozása is van.

Simon Roberta

Átfogó, ifjúsági előadás készült Kszel Attila tollából és rendezéséből Petőfi és Arany kapcsolatáról. Fotó: Rákóczy Ádám

A pályatársak a barátságot választották a versengés helyett, a darab ennek emberi oldalát mutatja meg. Arany és Petőfi költőként a nép, a haza és a szabadság ügye mellett harcoltak, valamint egymás tehetsége iránt érzett kölcsönös rajongásuk vezette őket. - Sándor jelzőtűz volt, János őrláng - jegyzi Kszel Attila. - A tüzeik már régen kihunytak, de a fényük örökké világít. E zenés színmű nekik állít emléket, hogy gyerekek az irodalomkönyveken kívül is megismerjék őket - emelte ki a rendező.

A két költő nagyon különböző személyiség, ugyanakkor mindketten középszerű színészekként járták az országot. Életük számos drámai fordulatot vett, melyben volt öröm, küzdés és tragédia. A darab célja nem az, hogy divatos hősként mutassa be történelmünk jeles szereplőit, hanem hogy megértesse Petőfi miért halt, Arany miért élt az ügyükért. A két főszereplőt Posonyi Takács László és Móczár Bence alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában