Fertődi kastély

2023.08.11. 11:12

I. Haydneum Eszterháza Fesztivál

Rendezvény Mária Terézia látogatásának 250. évfordulójára.

Kisalföld.hu

2023. szeptember 1-6. között először szervez fesztivált a Haydneum – Magyar Régizenei Központ a fertődi Esterházy-kastélyban. A Haydneum Eszterháza Fesztivál című eseménysorozat középpontjában Mária Terézia látogatásának 250. évfordulója áll. A fellépő művészek között a hazai és a nemzetközi régizenei élet kiemelkedő alakjait köszönthetjük.

2023. szeptember első napjaiban pezsgő régizenei központtá válik a fertődi Esterházy-kastély, megidézve Pompakedvelő (vagy Fényes) Miklós 18. századi udvarának rendkívüli zenei életét, melynek fő irányítója majd’ 30 éven keresztül maga Joseph Haydn volt. A fesztivál egyediségét a magas színvonalú, kizárólag korhű hangszereken előadott, autentikus produkciók, a kiváló közreműködő művészek, a kastély egyedülálló atmoszférája együttesen biztosítják.

A szeptember elsejei nyitókoncerten újra felcsendül a szerző L’infedeltà delusa (Aki hűtlen, pórul jár) című operája, melyet a császárné is elragadtatással hallgatott, és amely előadás nyomán szállóigévé vált Mária Terézia híres mondata: „ha jó operát akarok hallani, Eszterházára kell utaznom”. A mostani előadás szereplői az új-zélandi szoprán, Ella Smith, az itthon is jól ismert osztrák tenor, Bernhard Berchtold, a hazai énekesek képviseletében pedig Kalafszky Adriána (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Szélpál Szilveszter (bariton) lesznek, az Orfeo Zenekart Vashegyi György vezényli.

Szeptember 2-án két világszerte elismert muzsikus lép színpadra: a számtalan díjjal rendelkező brit barokk hegedűs, Rachel Podger, aki mindamellett, hogy koncertezik, és lemezeket vesz fel, számos fesztivál létrejöttében vállalt aktív szerepet. Partnere a dél-afrikai születésű, ám ausztrál illetőségű Kristian Bezuidenhout lesz, napjaink egyik legjelentősebb és legizgalmasabb billentyűs művésze, aki egyaránt otthon van a fortepiano, a csembaló és a modern zongora világában. Műsorukon Haydn, Mozart és C. Ph. E. Bach művei szerepelnek.

Vasárnap este Eszterházára látogat az olasz VenEthos Ensemble, amelynek tagjai 2016 óta játszanak együtt. Ezúttal Boccherini-Mozart-Haydn programjukat hallgathatjuk meg.

Hétfőn kamaraesttel folytatódik a fesztivál, a hazai berkekben jól ismert Szutrély Katalin szoprán és a Hollandiában élő fortepianoművész, Somlai Petra szereplésével. Haydn-Schubert műsoruk során szonátákat, dalokat és egy szólókantátát szólaltatnak meg. 
Szeptember 5-én, kedden ismét a nemzetközi pódiumról érkezik egy zenekar, a belga Il Gardellino Orchestra különleges Benda-Haydn-Galuppi-Werner-műsorával. Az együttes utánozhatatlan, egyedi hangzása a több mint 30 évnyi zenélés, lemezfelvétel és fellépés eredménye, amelyet most az eszterházai közönség is megtapasztalhat.

Szeptember 6-án zárul a fesztivál a Haydneum rezidens együttese, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar Haydn-Mozart koncertjével, melyen közreműködik Szutrély Katalin és Somlai Petra.

A koncertek mellett további kísérőprogramok is várják a közönséget: Bősze Ádám tart zenés sétát Ünnepek és hétköznapok címmel a kastély gyönyörű kertjében, Berecz András Mese a muzsikáról című műsorában pedig a zene születéséről és hatalmáról szóló meséket hallhatunk a művész előadásában.
A fesztivál a Haydneum és az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében valósul meg.

Haydneum – Magyar Régizenei Központ
A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) népszerűsítését tűzte ki céljául.  A magyar állam által 2021-ben létrehozott alapítvány feladata, hogy – az elmúlt ötven év nemzetközi barokk újjáélesztési törekvései nyomán haladva – kutatás, kottakiadás, képzés, koncertek és előadások szervezése révén segítse és népszerűsítse a magyarországi régizene-játszást. Az intézmény további céljai között szerepel, hogy az évente megrendezett fesztiválok alkalmával kiemelkedő előadók sora, valamint az általuk játszott különleges repertoár együttesen ragyogja be Budapest, Eszterháza és Magyarország egyéb koncerthelyszíneit, valamint a nemzetközi színpadokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában