Zenésznövendékek adtak gálaműsort

2023.08.29. 11:11

A 17. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus koncertjével zárult a 24. Tatai Barokk Fesztivál

A 17. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus növendékeinek gálakoncertjével ért véget az idei 24. Tatai Barokk Fesztivál, mely augusztus 13–24. között számos programmal, érdekességgel vezette be az érdeklődőket a barokk világba.

Kiss T. József

Idén is a növendékek hagyományos gálakoncertjével zárult a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus, amely a Tatai Barokk Fesztivállal párhuzamosan már 17. alkalommal várta a világ minden tájáról érkezett tehetséges fiatal zenészeket. A magyarokon kívül 12 országból összesen 48 fiatal művész – köztük venezuelai, ír, több ukrán, belga, amerikai zenész – érkezett hazánkba. A kapucinus templomban tartott koncerten a zeneirodalom több remekművét játszották el a növendékek. 

A 17. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus gálaműsorának résztvevői nagy sikerű koncertet adtak a kapucinus templomban.

Dezső Mariann fesztiváligazgató köszöntötte és bemutatta a nemzetközi mesterkurzus művészeti vezetőjét, Sebestyén Katalint, a kurzusvezetőket és Michl Józsefet, Tata polgármesterét, aki szintén köszöntötte a gálahangverseny résztvevőit. „Sok zenei tehetség tűnik fel a kurzusokon, nem elég a tehetség, sokat kell gyakorolni, kell az intenzív felkészülés együtt és külön-külön is. Mindenki tanulhat nálunk, akinek megvan a megfelelő nívója. A barokk fesztivál programjaihoz kapcsolódva sok fellépési lehetőség nyílt a hallgatók számára. Nagyon jól sikerült a 17. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus is” – nyilatkozott Sebestyén Katalin hegedűművész, művészeti vezető. A közönség nagy örömmel fogadta és hatalmas tapssal jutalmazta a művészjelölteket a koncerten. 

Dezső Mariann fesztiváligazgató.

A 24. Tatai Barokk Fesztivál programja ebben az évben, átívelve az emberi történelem nagy korszakain, a természet örök szépségeit jelenítette meg nemzetközi hírű fotóművészek kiállításával, a barokk kastélykertek csodáinak közelebbi megismerésével. A mottó „A kertek művészete” volt. 

Bővelkedett eseményekben a fesztivál, tíz nap alatt 19 rendezvényre hívták a művészetbarát közönséget. A kiállító fotóművészek a vármegye legkiválóbb természetfotósai, Dankó Sándor, Kaszás Norbert, Ruppert Géza, Solymos Ákos, Szekeres János munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A nyitó hangversenyen mutatkozott be vármegyénk fiatal orgonaművésze, Vadász Attila. 

Felléptek helyi művészek, művészeti együttesek és vendégek voltak világhírű előadó- és alkotóművészek is. Kezdetektől résztvevője a fesztiválnak a tatai Egressy Kórus és Kamarakórus Robozné Schőnfeld Zsuzsanna vezetésével és az Esterházy Énekegyüttes Schmidt Mónika irányításával. A nemzetközi előadók közül Kertesi Ingrid operaénekes adott nagyszerű kurzuszáró hangversenyt. A barokk énekmesterkurzus csak hab volt a tortán a műfaj kedvelőinek. Kiemelkedő és populáris rendezvénye volt a fesztiválnak a Barokk Udvari Mulatságok egész napos programja a várudvarban, ahol megcsodálhattuk Komárom-Esztergom neves képző- és iparművészeinek, a kézműves-egyesület művészei- nek a munkáit, a színpadon pedig a zene, barokk táncok, és az irodalom neves itthoni képviselőit köszönthettük. A Komáromi Újhold Régi Zene és Táncegyüttest Gábor Klára vezetésével, a Tatai Versbarátok Körét Gútay Magdi irányításával, a Győri Barocco Táncegyüttest Marton Erzsébettel az élen, az országos és nemzetközi pódiu- mokról jól ismert Voice § Brass rézfúvós együttest, a Vida-Kun testvéreket. A program ki- emelkedő rendezvénye volt a Kuny Domokos Múzeum állandó kiállításának megnyitása a „Város születik” – Papok, katonák, polgárok Tata történetében címmel. 

Könyv emlékezik A brácsa művészére

A nemzetközi mesterkurzus művészeti vezetője Sebestyén Katalin Belgiumban élő magyar hegedűművész és tanár volt. Férjével, Schiffer Ervin brácsaművésszel és Dezső Marianna zongoraművésszel, a Tatai Barokk Fesztivál igazgatójával alapították meg 2007-ben Tatán, az önkormányzat partnerségével a Nemzetközi Zenei Mesterkurzust, melyet Schiffer Ervin halála után a brácsaművészről neveztek el. Sebestyén Katalin hegedűművész mellett Monique Heidema csellóművész, Marc Tooten brácsaművész és Lajkó István zongoraművész tanították a fiatalokat. Schiffer Ervin (1932–2014) brácsaművészre, Tata díszpolgárára emlékeztek a zenei kurzus résztvevői. Egy korábbi eseményen a művész életéről szóló könyvet is bemutatták Schiffer Ervin, a brácsa művésze címmel. Schiffer Ervin Magyarországon született, Európában az egyik legkeresettebb brácsaművész és zenepedagógus volt. 2011-ben Tata képviselő-testülete Tata Város Díszpolgára címet adományozott a Sebestyén Katalin és Schiffer Ervin zenepedagógus művész házaspárnak. 

Sebestyén Katalin hegedűművész, Tata díszpolgára, mellette Michl József polgármester.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában