Csankó Zoltán kapta az elismerést

2023.06.09. 16:48

Színházi Évadzáró Győrben - Átadtuk a Kisalföld Év színésze díjat - fotók

Megtartotta a 2022/23-as évadzáró társulati ülését pénteken a Győri Nemzeti Színház. Ennek apropóján átadtuk a Kisalföld napilap és a kisalfold.hu Év színésze díjat. Olvasóink szavazatai alapján az évad kedvence Csankó Zoltán színművész lett.

kisalfold.hu

Bakos-Kiss Gábor színházigazgató és Varga Ottó főszerkesztő adták át szerkesztőségünk elismerését (középen) Csankó Zoltánnak. Fotó: Rákóczy Ádám

Dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi köszöntőjével kezdődött a Győri Nemzeti Színház 2022/23-as évadzárója. - Győr értékét a szellemi kincsünk is adja, aminek nagy része a győri színház. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt években létrehoztuk az állandó társulatot - emelte ki beszédében. A polgármester említést tett a kulturális negyed és központ projektről, hiszen hiába szeretnek a jelenlegi, nagy történelmi múlttal rendelkező épületbe járni a győriek, bizony felújításra szorul. - A járvány, a háború és az energiaválság ellenére is szép számokkal zárta a színház az évadot, ezért is köszönöm a munkájukat - szólt a társulathoz a polgármester.

Bakos-Kiss Gábor direktor visszatekintett az előző évadra, amely a tervezett módon zajlott. Két előadást kellett más épületben tartaniuk. Emellett számos együttműködés és összművészeti projektjük valósult meg. Illetve megrendezték a még jelenleg is zajló 1. DunaFesztet, amit jövőre is megtartanak. Valamint a 10. Színházi Olimpia keretében 18 előadást fogadtak be. 

- A 2022/23 évadban összesen 313 előadást adtunk, ebből 137 volt saját a nagyszínpadon és 151 a Kisfaludy-teremben, valamint 25 a Padlásszínházban. A tervezett 80 ezerhez képest 94 ezer nézőt fogadtunk győri intézményeinkben - ismertette az évad számait Bakos-Kiss Gábor.

- A következő évadban bemutatjuk az Ármány és Szerelem című előadásunkat, amit a háború miatt el kellett halasztanunk. Annyi változtatással mutatjuk be jövőre, hogy Vladimir Anton rendezi majd - jelentette be a színházigazgató.

Köszöntötték a tizenhat új munkatársat, valamint a nyugdíjas kollégákat, majd egy perces néma csenddel emlékeztek az elhuny munkatársakra.

Ezután az idei elismerések következtek, a Kisalföld Év színésze díj mellett Gasztonyi László, VILL-KORR HUNGÁRIA KFT. ügyvezető igazgatója átadta a Kisfaludy alapítvány díjait. Kisfaludy-díj női díjazottja Molnár Judit, míg férfi díjazottja Posonyi Takács László lett. A következő évadra a Kisfaludy ösztöndíjat Hajdu Tibornak ítélték oda. A társulat szavazata alapján idén a Földes Gábor-díjat a művészeti területről Karácsony Szilveszter, ügyelő vette át Silló István zeneigazgatótól. A Kulissza-díjat pedig Benedek Hajnalka öltöztetőnek vehette át Pelikán Alexandra, ügyvezető igazgatótól.

Az örökös tagságokat dr. Dézsi Csaba András Fekete Miklós, tánckoreográfus, tánckarvezetőnek és Majdanics Antal, zenekari tagnak adta át.
A színháztól búcsúzik Molnár Judit és Karácsony Gergely színészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában