Lovagkirály

2023.06.24. 12:20

Szent László Napok Győrben - felvonulással indult a fesztivál - fotók, videó

Az évek során látványos és összetett eseménnyé fejlődött rendezvény, ahol Magyarország professzionális hagyományőrző csapatai lépnek fel gyalogos és lovas harci bemutatókkal.

Simon Roberta

Ugyan péntek este a viharos előrejelzés miatt elmaradt az idei Szent László napi fáklyás felvonulás, szombat délelőtt már kegyesebb volt az időjárás. 11 óra körül gyülekezett a felvonuló, lovagkori ruhákba öltözött tömeg a Káptalandombon. Harangszóra indultak útnak lovakkal, pónikkal, tevékkel, szamárháton, lovaskocsin az ünneplők.

Minden évben sokakat vonz a látványos, Szent László lovagkirály korát idéző kosztümös parádé és felvonulás. Szombaton is több százan kísérték végig a belvárosban a nem mindennapi látványt nyújtó csapatatot. Kürt, dudaszó, dobok - ezek a hangok jelezték Győrben útjukat. A felvonulók élén parkour-ös sportolók mutattak be trükköket, mögöttük lóháton a király és királyné, majd udvartartásuk, katonák, kereszteslovagok és még sorolhatnánk.

- A szakrális örökség megóvásán felül a hagyományőrzés is fontos feladatunk. A középkori környezet 12 évvel ezelőtt az Aranypart fákkal övezett, füves és homokos területén talált végleges otthonra. Az évek során látványos és összetett eseménnyé fejlődött rendezvény, ahol Magyarország professzionális hagyományőrző csapatai lépnek fel gyalogos és lovas harci bemutatókkal, a látogatók megismerhetik az íjászatot, a mesterségeket és a középkori ember életmódját - fogalmazott korábban a Kisalföldnek Tóth Szilárd, az egyik főszervező.

A három napos fesztivál családbarát, a kézművesfoglalkozások, állatsimogató és tematikus játékok segítenek felidézni a Lovagkirály korát a hétvégén. Az idei év újítása a lovagok és királylányok jelmezversenye, melynek fődíja a Rodeo Ranch egyhavi lovaglóbérlete.

Szombaton mesekomédia, kislovag és ördöglovas bemutató, gyalogos harci és egyéb lovascsapatok előadása várja az érdeklődőket az Aranyparton. Este érkeznek a solymászok és tüzes, látványos show-k is, így érdemes kilátogatni akkor is.

Vasárnap tovább folytatódnak a hangulatos programok: a szombatihoz hasonló bemutatók és előadások várják a kilátogatókat, valamint kora délután a Győri Lovasszínház is porondra lép a Király Bolondja című produkciójával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában