Cowboyok és indiánok

2023.04.15. 20:17

Vadnyugati témájú kiállítás nyílt Győrben az Eszterházy-palotában - galéria

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében „Cowboyok és Indiánok – Legendás vadnyugat” címmel nyílt kiállítás szombaton az Esterházy-palotában. A tárlat szeptember 3-ig látogatható.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

A kiállítás bemutatja a történeti hiteles valóságot a cowboykkal kapcsolatban, ugyanakkor teret ad a tömegkultúrában kialakult képnek is. A tehénpásztorkodással foglalkozó cowboyok életének eredeti tárgyai mellett a hollywood-i filmekből és a spagettiwesternekből származó kellékek is láthatóak a nem minden napi kiállításon.

A tárlókban megtekinthető műtárgyak nagy része az USA-ból, a legnagyobb vadnyugati múzeumból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból származik. Az amerikai kollekció mellett hazai múzeumokból – így a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Magyar Néprajzi Múzeumból és a Hadtörténeti Intézet és Múzeumból –, valamint magángyűjtőktől is érkeztek tárgyak a kiállításra.

A kiállított tárgyak között eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz, teljes cowboyruházat és indián öltözetek is helyet kaptak a kalapok, sarkantyúk, lasszókötelek mellett. A tárlat egyik érdekessége a győri múzeum helytörténeti gyűjteményében őrzött Henry-karabély, melyet az etnológus, természettudós Xántus Jánosnak tulajdonítanak.

Aki ellátogat a kiállításra megismerheti az indiánok öltözködését, törzsi viseleteiket is, láthatnak eredeti bőringet, ágyékkötőt, fejdíszt, békepipát, amuletteket és indián használati tárgyakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában