Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programsorozat

2023.03.16. 21:04

Idén Sopronban rendezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a KÓTA

Április 14. és 16. között Sopron ad otthont az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programsorozatának, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) hagyományos szakmai rendezvényének.

MTI

Illusztráció

Forrás: MW Archív

Az 1934. április 28-án a budapesti Zeneakadémián megtartott első, nagy ifjúsági hangverseny emlékére minden tavasszal országszerte szerveznek Éneklő Ifjúság hangversenyeket, amelyek csúcspontja egy háromnapos konferencia előadásokkal, bemutató órákkal, próbákkal és kóruskoncertekkel. A résztvevők megismerkedhetnek az ének-zene oktatás, valamint az ifjúsági kórusmunka hagyományos és innovatív módszereivel, emellett kicserélhetik tapasztalataikat, jó gyakorlataikat is - írta közleményében az MTI.

A soproni programra április 1-ig várják karnagyok, zenepedagógusok valamint egyetemi, főiskolai hallgatók jelentkezését.

A rendezvénysorozat április 14-én délután az Éneklő Ifjúság Kórushangversennyel indul a Vas- és Villamosipari Technikum aulájában, ahol öt soproni és Sopron környéki iskola kórusa lép színpadra. A koncert után a konferencia résztvevőit karnagyi klubba várja a KÓTA, ahol új kórusdarabokat mutatnak be és megemlékeznek a magyarországi zenepedagógia kiemelkedő alakjairól.

Másnap, április 15-én a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolában egyebek mellett szolfézs és ének-zene bemutató órákat és előadásokat tartanak. A délután interaktív tanári műhellyel zárul, amely során az iskolai kórusalapításról, az énekoktatás iskolai helyéről cserélnek tapasztalatot a résztvevők. Aznap este rendezik az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok ünnepi kórushangversenyét, amelyen fellép a soproni Kórus Spontánusz és a Sonitus Scarbantiae Nőikar, valamint a győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Gyermekkara és a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara is a Vas- és Villamosipari Technikum aulájában.

A szakmai napok programja április 16-án délelőtt zenetörténeti sétával ér véget Sopron belvárosában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában