Kultúra

2022.12.27. 11:49

Verset mondani is, hallgatni is jó - Rangos díjat nyert el Győrben Haszonics Anett

A közelmúltban adták át a Győri Nemzeti Színházban rendezett 51. Radnóti-biennálé és a 27. Radnóti Miklós Vers- és Prózamondó Verseny díjait. Az ifjúsági kategóriában, a 16–21 évesek között kapott különdíjat Haszonics Anett, aki számos szerepben tűnt már fel a győri színpadon is.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

A győri eseményre azok juthattak be, akik korábban országos vers- és prózamondó versenyeken érdemi eredményt értek el, így kvalifikálhatták magukat a Radnóti-biennáléra.

Haszonics Anett a balaton­szemesi Latinovits Zoltán Országos Vers- és Prózamondó Találkozón ért el szép eredményt, így indulhatott el a győri megmérettetésen. Az ifjúsági kategóriában, a 16–21 évesek között lépett színpadra. Radnótitól a „Töredék” című verset szavalta el, prózaként pedig Karinthy Frigyes „Ki kérdezett?” című művét választotta.

A második napon kortárs verset mondott el a zsűrinek, Erdős Virágtól az „Elmondanám ezt néked, ha nem unnád” című költeményt.

– A versenyre próbáltam különböző stílusú műveket választani, leginkább olyanokat, amelyekben megmutathatom a sokszínűségemet, ami engem is jellemez. Volt köztük humoros, vitatkozó hangvételű, és olyan is, ami megtört hangulatot árasztott.

Szerencsére jól sikerült, és a kategóriában különdíjat érdemeltem – fogalmazott lapunknak Haszonics Anett.

A versenyen a zsűri az indoklásban kiemelte: Anett jó műveket választott, és elsősorban a Karinthy-prózájával aratott sikert.

A fiatal lány szerint ebben a felgyorsult világban különleges helyet foglalnak el a versek, még úgy is, hogy viszonylag kevés fiatal olvas otthon költeményeket.

– Ez valamiért az utóbbi időben azért kicsit megváltozott. Egyre többen vannak, akiket érdekelnek a versek és a színház világa. Ezek a versenyek pedig segíthetik a népszerűsítést, és arra ösztönözhetik a fiatalokat, hogy olvassanak. A verseket egyébként nemcsak mondani, hanem hallgatni is nagyon jó – tette hozzá.

Anett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre készül, és nem ismeretlen a győri színházkedvelők számára sem, hiszen egyre több darabban lép fel – a Képzelt betegben, az Oliver!-ben, valamint a Puskás, a musical című előadásban.

– Az egyetemre készülve szinte minden napom abból áll, hogy újabb verseket keresek, amelyeket vagy elolvasok, vagy meghallgatok. Nagyon szeretek versenyezni is, mert mindig új élményt ad. Látok másokat, és tapasztalatokat szerzek, így tudom, hogy miben kell fejlődnöm – mesélte Anett, aki fo­­lyamatosan keresi a lehetőségeket a következő megmérettetésre.

– Megpróbálok minél több időt tölteni versekkel. A közelgő érettségi miatt nincs sok időm, ezért regények vagy hosszabb műfajok helyett inkább csak versekkel és kisebb novellákkal ismerkedem. Az viszont biztos, el sem tudnám képzelni az életemet az irodalom és a színház nélkül.

A fiatal különdíjas a fiataloknak elsősorban a kortárs verseket ajánlja, szerinte a modern költők jobban meg tudják ragadni a figyelmüket. Ők azok, akik elsősorban a mai világot mutatják meg és ábrázolják költeményeikben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában