20. győri könyvszalon

2021.11.21. 07:53

Győri Könyvszalon – Dráma a Szalonban: Roxy kutya meghódította a szíveket – fotók

A Győri Nemzeti Színház hagyományos drámaversenyét szombaton láthatta a közönség.

kisalfold.hu

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Kutyás dráma háromféleképpen

 

Győri Könyvszalon – A Győri Nemzeti Színház kortárs drámajátékában elsöprő sikert aratott Olt Tamás darabja

Az idén húszéves Győri Könyvszalon kiemelkedő eseményének, a Dráma a szalonban versenynek az idén Roxy, a menhelyről menekített kutya volt a főhőse. Megható történetét Szeghalmi Balázs kollégánk osztotta meg olvasóinkkal múlt csütörtökön. A szerencse, no meg dr. Dézsi Csaba András polgármester keze úgy hozta, hogy a Kisalföld napilap aznapi hét lehetséges címe közül került ki győztesen a Roxy, a világjáró kutya. Főhetett a három szerző feje, hogy a számukra kisorsolt színészekkel milyen darabot állítsanak színpadra a nem mindennapi történet kapcsán, amelyben kollégánk bemutatta a kutyus és gazdája évek óta tartó gyalogos, valamint kerékpáros kalandjait. A sikeres est akár előre borítékolható lett volna, hiszen ahogyan azt mondják: egy kutya vagy gyerek a színpadon már önmagában fél siker. A szerzőknek és a színészeknek már csak a másik felét kellett hozzátenniük. Volt azonban jó néhány újdonság az előző évekhez képest. A győri színészeken kívül a kaposvári egyetem hallgatói is részt vettek a programon, valamint a szerzők egyben a rendezők is lettek. Roxy, Szórády József kutyája kedvességével levett mindenkit a lábáról.

Az idén Olt Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója, Dér András, valamint Zakariás Zalán, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője vállalta a különös megmérettetést. Az első darabot Olt Tamás írta és rendezte. Megható, a múltba visszanyúló történetet állított színpadra. A szereplők szerelme az Óperencián túl sem teljesedhetett be, pedig a címbeli Roxy kutya segítségével megmenekülhettek volna az ’56-os eseményeknek áldozatul eső fiatalok. Gergő igaz, önfeláldozó szerelme végül is megmentette Annát és eljuttatta a tengerentúlra, ahol sosem feledte őt. A darab csaknem minden díjat elvitt.

A zsűri – Gyöngyössy Katalin Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Werner Krisztina, a Kisalföld napilap főszerkesztő-helyettese és dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója – a verseny győztesének Olt Tamás darabját hozta ki, ami egybecsengett a közönség véleményével, így a közönségdíjat is ez a produkció kapta. Bende Ildikó, Juhász Jázmin, Karácsony Gergely, Kurucz Dániel, Molnár Sarolta és Posonyi Takács László olyan előadást produkált, mintha több hete próbálták volna már a darabot. Bizonyára nem véletlenül kapta a legjobb színész díját Karácsony Gergely, a polgármesteri különdíjat Posonyi Takács László, az est legígéretesebb pályakezdője díjat pedig Juhász Jázmin, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színészhallgatója.

– Nagyon meglepődtem. Még soha nem kaptam ilyesmit. Olyan gyors, pörgős volt a munkafolyamat, hogy csak vitt magával. Nagyon élveztem, hogy egy nagy színházban ilyen színészekkel dolgozhatok. Nagyszínpadon most voltam először életemben – mondta Juhász Jázmin. A legjobb női szereplő díját Mózes Anita, a következő darab szereplője kapta. A Zakariás Zalán rendezte mű picit visszahozta a cikk hangulatát. A színpadon nemcsak egy hasonló interjú készült a gazdival, de megjelent Roxy figurája is. Jelenléte, megmozdulásai gyakran oldották a szereplők közötti feszültséget. Sóvári-Fehér Anna, Fejszés Attila, Molnár Zsolt, Mózes Anita, Pörneczi Attila és Szalai Katalin a szabadságról, az elfogadásról, a megértésről gondolkoztatta el a közönséget. Mindenki legyen hű a saját értékeihez, a harag, a düh, nem tesz egészségessé sem embert sem társadalmat – üzente az író.

A harmadik darabot Dér András írta és rendezte, Bródy Norbert, Csapó Borbála, Fejszés Attila, Agócs Judit, Rupnik Károly és Venyige Petra játszotta. Aktuális volt a téma. Megidézte azt a másfél évet, amit karanténban és korlátozások között, bezárva, gyakran egymás agyára menve töltöttünk. Közben láttuk a boldogan, szabadon szaladgáló Roxyt a filmen, s vágytunk a szabadságra.

Roxy, a kutya

Roxy, a menhelyről menekített világjáró kutya láthatóan nagyon nyugodtan fogadta egész este a közönség csodálatát. Bájosságával, kedvességével levett mindenkit a lábáról, nem volt, akinek ne csalt volna mosolyt az arcára. Főleg, amikor ki tudja, hogy tetszésének vagy nemtetszésének, de egy-egy rövid vakkantással hangot adott.

Roxy, a világjáró győri kutya több ezer kilométert túrázott együtt gazdájával

https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/roxy-a-vilagjaro-gyori-kutya-tobb-ezer-kilometert-turazott-egyutt-gazdajaval-video-fotok-11584685/

Roxy a világjáró kutyából készül dráma a Könyvszalonra – videó

https://www.kisalfold.hu/kultura/helyi-kultura/roxy-a-vilagjaro-kutyabol-keszul-drama-a-konyvszalonra-11588078/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában