1921-es népszavazás

2021.09.26. 20:42

Kult100 Sopron – Időutazás a népszavazás korába – fotók

Sok család vett részt vasárnap az egész napos Kult100 eseménysorozaton Sopronban. Az 1921-es népszavazás előtt tisztelgő eseményen számos érdekes program várta az érdeklődőket.

Etzl Edgár

A Szent Korona-hőlégballont ámulattal nézték a várkerületi járókelők.

Fotó: Szalay Károly

A nagy sikerű KultKapuk, KultTerek, KultUtcák és KultUdvarok után idén az 1921-es soproni népszavazás centenáriumának szellemiségében Kult100 néven rendezték meg a hagyományos eseményt. A programok már a délelőtti órákban elkezdődtek. A Fő téren felállított korabeli piacon többek között a rothos, handleres és vendéglátós tanulók várták portékáikkal az érdeklődőket, a Mária-szobornál felállított színpad közelében pedig elkezdték felfújni a Szent Korona-hőlégballont, amelyet ámulattal néztek a várkerületi járókelők.

 

A Szent Korona-hőlégballon a Várkerületen
Fotó: Szalay Károly

Az utcákon gyerekek osztogatták a stilizált 1921-es újságot, melynek címlapján a következő volt olvasható: „7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk”. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Farkas Ciprián polgármester is, akik beszédeik után megtekintették a Scarbantia Régészeti Park mellett felállított történelmi kiállítást és a Handler-iskola diákjainak tárlatát. Az eseményen részt vettek a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város, Balassagyarmat hagyományőrzői is, akik koszorút helyeztek el a Tűztorony Hűségkapuján.

A Fő téren rezesbandák játéka adta a hangulatot a forgatagnak. A Mária-szobornál felállított színpad mellett egy társulat két ízben tartott légtáncbemutatót. A szervezők a centenáriu- mi év alkalmából igencsak ki- tettek magukért, hiszen a negyven belvárosi programhelyszínen számos izgalmas újdonságot találtak a helyiek. A Templom utcai Hotel Vollnerban a handleros tanulók nemcsak „beretváltak”, de kérésre a hí- res, Marcell-hullámnak nevezett frizurát is elkészítették az érdeklődőknek.

Az érdeklődők négy megálló között ingyenesen kocsikázhattak az óvárosban.
Fotó: Szalay Károly

A Civitas Pinceszínházban a világhírű Szőke Szakáll 1921-ben írt kabaréját, a Vonósnégyest játszották. A Corvinus étteremnél a járókelők megkóstolhatták a népszavazás polgármestere, Sopronyi Thurner Mihály feleségének receptje alapján készült Horthy-kenyér és „ánis” koszorú süteményeket. Újdonság volt az is, hogy idén az összes, az eseményen asszisztáló munkatárs, fiatalok és öregek mindannyian korabeli öltözéket viseltek. A Mária-szobornál népszavazás korabeli slágereket adott elő a Cinema Sense együttes, majd pedig a Brass Brothers fúvósbanda lépett fel. Az eseményt a Local Vintage Company zárta JAZZ 1921 című koncertjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában