Nem tört meg a hagyomány

2021.02.17. 14:19

Bolondozva temették a telet Sopronbánfalván – galéria

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában a járvány miatt a gyerekek idén nem tudtak összegyűlni a tornateremben és a Hajnal téren, hogy húshagyókedden megtartsák a „bolondesküvőt” és eltemessék a tél bábut. Helyette a 4. a osztályosok tegnap osztályról osztályra jártak és hirdették, hogy az előre felvett előadás megtekinthető az iskola honlapján.

munkatársunktól

Fotó: Mathe Daniella

A téltemetés régi hagyomány a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában és Bánfalván. Az esemény minden évben fontos program a Fenyő téri diákok életében: kivonulnak az iskola tornatermébe és a Hajnal térre, ahol humoros előadást mutatnak be. A „farsang farkán”, azaz a húshagyókedden tartott ünnep le is zárta a farsangi időszakot. Mával, hamvazószerdával ugyanis elkezdődött a húsvéti negyvennapos nagyböjt időszaka.

A járványhelyzet miatt idén ezt az ünnepet is másképpen kellett megszervezni. Baloghné Nemes Erika és Kende Judit, az eseményt szervező pedagógusok elmondták, a járványügyi korlátozások miatt előre felvették a műsort. Mint minden évben, most is a kétnyelvű 4. a osztályosok voltak a főszereplők. Ők tegnap délelőtt felkerekedtek az iskola épületében és hangosan énekelve körbe- járták az alsós, majd a felsős osztályokat, hogy kihirdessék: az idei műsor az iskola honlapján már megtekinthető.

A videóban látható télkergető bolondesküvő, melyben a szerepek felcserélődnek. A menyasszonyi ruhába fiú, a vőlegény ruhájába pedig lány bújt. Ez­­után papnak öltözött diák mond gyászbeszédet a téli időszakot jelképező bábu fölött, majd barna takarót húz rá, amivel jelképesen eltemeti a telet. Aki kíváncsi a gyerekek előadására, az iskola honlapján megtekintheti az arról készült videót.

Mával, hamvazószerdával elkezdődött a húsvéti negyvennapos nagyböjt időszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában